Screenshot/YouTube

GRADONAČELNIK ZAPREŠIĆA “Ja ne mogu biti odgovoran za smrt mladića”

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk jutros je za N1 komentirao jučerašnju tragediju u njegovom gradu, gdje je preminuo mladić jer nije bilo liječnika u hitnoj koja mu je došla pomoći.

Turk je rekao da zakon prema kojem funkcionira organizacija rada Hitne medicinske pomoći ne funkcionira dobro i da se mora promijeniti, odnosno da ovo nije problem samo u Zaprešiću nego i u cijeloj zemlji.

“Pet je timova hitne medicinske pomoći na raspolaganju građanima Zaprešića u 24 sata. Hitna pomoć nije u ingerenciji grada nego županije. U tom momentu doktora nije bilo. Kada govorimo o pitanjima organizacije pokazalo se da ovakva organizacija nije dobra, na to smo i ukazivali. Naš grad sufinancira nabavu vozila i defibrilatora, ali u okvirima postojeće organizacije Hitne medicinske pomoći to nije dovoljno”, rekao je Turk istaknuvši da je tijekom dana ondje dežuran jedan liječnik, a tijekom noći dva.

Dodaje da je zatražio pismeni odgovor od Zavoda za hitnu medicinu o jučerašnjoj situaciji, ali da ih još nije dobio. Na pitanje je li točno da je Hitnoj trebalo 15 minuta da dođe do mladića kojem je pozlilo, Turk kaže da ukoliko je to točno, da to nije vrijeme u kojem su s obzirom na razdaljinu Hitne i mjesta događaja trebali stići te da su trebali doći prije.

Građani su zapalili svijeće ispred Poglavarstva pokazujući na taj način koga smatraju odgovornim. “Nemam mehanizme kojima bih mogao na direktno utjecati na organizaciju rada Hitne pomoći. Nadam se da će ovaj slučaj utjecati na funkcioniranje Zavoda za hitnu pomoć u zemlji u cjelini. U cijeloj Hrvatskoj se osjeća ovaj problem. S obzirom da nemam ingerencije ne mogu niti biti odgovoran. Ali to je manji problem ovog događaja”, rekao je Turk i zaključio da je odgovoran onaj tko donosi zakon te da je jasno da se taj zakon mora promijeniti.

Komentiraj