Ministarstvo državne imovine objavilo je prodaju 44 nekretnine u vlasništvu države. Ponuđena su odmarališta, zemljišta, pašnjaci Najskuplja nekretnina nalazi se u Kostreni, a početna joj je ciena 22.854.000 kuna, pri čemu ponuditelj mora uplatiti jamčevinu od oko milijun kuna. Najjeftinija je oranica u Mošćenici od 79 četvornih metara s početnom cijenom 200 kuna. Rok za podnošenje ponuda je 1. rujna, a sve nekretnine se prodaju u zatečenom stanju po principu “viđeno-kupljeno”.

Ministar državne imovine Goran Marić izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a da se od ovoga natječaja očekuje oko 60 milijuna kuna. “Dosad je na sličan način realizirano u ovoj godini 20-ak milijuna kuna. To znači ukupno 80 milijuna kuna. Gledano relativno na proračunsku obvezu to je beznačajan iznos, ali gledajući na proračun ministarstva onda je to znatno više od proračuna državne imovine koji iznosi svega 50 milijuna kuna”, rekao je Marić.

Dodao je da očekuje da se ispuni plan da do kraja godine uprihodi 1,4 milijarde kuna od prodaje državne imovine. “Već do sada smo izvršili 400 milijuna kuna iako je trenutačno u realizaciji između 300 i 400 milijuna kuna, ali ne možemo još uvijek govoriti o kojim je tvrtkama riječ. Naime, završava prodaja na burzi i još uvijek postoji mogućnost spekulacija. Burza je poznata po špekulacijama”, rekao je Marić.

Govoreći o rezultatima analize poslovanja 48 strateških društava, odnosno njihovih troškova za službena putovanja, dnevnice, reprezentaciju Marić je kazao da je ona egzaktna, institucionalna i autentična. Marić kaže kako se pokazuje da državne tvrtke nisu baš nučinkovite kako ih se pokušavva prikazati. “Ali, nije dovoljna razina odgovornosti kad su u pitanju troškovi. Zanimljivo je i da je broj zaposlenih u strateških tvrtkama, 68.000, pao u sedam godina na 60.000 zaposlenih”, rekao je zaključujući kako su pali i prihodi – sa 79 milijardi na 63 milijarde kuna.

Komentiraj