GONG PRIJAVIO PLENKOVIĆA! ‘Nitko, pa ni HDZ, ne bi smio imati ekskluzivno pravo…’

Autor:

15.04.2024., Zagreb - Povodom zavrsetka kampanje za parlamentarne izbore 2024. predsjednik HDZ-a Andrej Plenkovic odrzao je konferenciju za medije u sjedistu stranke. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Gong je na svom Facebook profilu objavio da je prijavio Andreja Plenkovića Državnom izbornom povjerenstvu jer je pozvao članove HDZ-a da nose izborne listiće u kuće starijim biračima, čime se narušava regularnost izbornog procesa.

Podsjetimo, riječ je o snimci, koju je u ponedjeljak objavio nacional.hr, sa zatvorenog sastanka u kojem predsjednik Vlade Andrej Plenković daje upute za povećanje izlaznosti birača, koje upućuju na manipulaciju slobodnom voljom birača, u prvom redu onih starijih i nemoćnih koji su najpodložniji postati žrtvama zlouporabe slobode biračkog prava. Autentičnost snimke potvrdio je i sam predsjednik Vlade.

EKSKLUZIVNA SNIMKA! PLENKOVIĆ KAO MAMIĆ: Nosite im kući listiće, organizirajte kombije… Par organizacija je gore od Torcide i Boysa…

“Pozvamo DIP da zatraži očitovanje od HDZ-a oko sporne prakse kakvu najavljuje predsjednik HDZ-a u snimci koju je objavio tjednik Nacional.

Postoji točno utvrđena procedura kako stariji birači mogu zatražiti dolazak biračkog odbora radi glasanja od kuće. Stariji birači i biračice trebaju unaprijed kontaktirati izborno povjerenstvo ili se na birački dan, najbolje ujutro javiti biračkom odboru, koje je sastavljeno od članova više stranaka. Niti jedna stranka, pa tako ni HDZ ne bi smio imati ekskluzivno pravo nošenja glasačkih listića nekome izvan biračkog mjesta. O listićima brine višestranački birački odbor, a procedura je jasno propisana.

Plenkovićeva izjava može sugerirati da HDZ upravlja radom višestranačkih biračkih odbora ili još gore – da se glasački listići nose mimo biračkih odbora.

Što se tiče organiziranog prijevoza, nama u Gongu takav prijevoz nije sporan samo u slučaju da autobusi/kombiji nemaju stranačke oznake i samo su jednako dostupni svima. To je uostalom bio i raniji stav DIP-a. Gong smatra da uslugu organiziranog stranačkog prijevoza treba tretirati kao donaciju i da treba biti prijavljena. Tražimo od DIP-a da se odredi oko ove prakse, za koju Plenković kaže da primjenjuju HDZ-ove županijske organizacije“, navodi Gong.

“Govorim najotvorenije sad, ovo je zatvoreni sastanak. Morate to shvatiti što stvarno mislimo. Da ne bi mislili da smo mi dobri. Nego mi kažemo, dobri smo, sutra će dio naših birača otići njima. Razumijete… Dakle, ova zadnja dva, tri dana, to sam jučer bio u Dubrovniku s jednim liječnikom. Mi smo sad operativa, do nas je kakva će biti izlaznost, tko će glasati za nas, moramo se ponašati kao da po anketama gubimo s 20 razlike. Znači, naš pristup mora biti: gubimo i moramo izaći, da dođemo do najstarijega, najzadnjega, doći kod njega kući i donijeti mu izborne listiće (…)”, rekao je, između ostalog Plenković.

Iz Gonga podsjećaju: “Članak 3. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor u prvom redu jamči slobodu opredjeljenja birača i tajnost njihova glasovanja. Nije sporno da birač koji nije u mogućnosti samostalno pristupiti biračkom mjestu zatraži pomoć kako bi ostvario svoje ustavom zajamčeno biračko pravo.

Iz tog razloga, birači koji zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti pristupiti svojem biračkom mjestu, mogu zatražiti da članovi biračkog odbora svojim dolaskom omoguće takvom biraču da ostvari svoje biračko pravo, ako već nema osobu od povjerenja koja bi bila u mogućnosti odvesti ga do biračkog mjesta.

Takav zahtjev mora biti isključivo motiviran voljom samog birača, a ne određene političke opcije. Pravo svake političke opcije da motivira birače na izlazak na izbore nije upitno, ali način na koji se to čini ne smije dovoditi u pitanje slobodu opredjeljenja birača i tajnost njihova glasovanja. Iz izjave predsjednika Vlade gdje eksplicitno navodi da “moraju doći do najstarijeg, najzadnjega, doći kod njega kući i donijeti mu listiće”, proizlazi sumnja na planiranje utjecaja na slobodu volje birača, ali i tajnost glasa.

Iako bi birački odbori svojim sastavom trebali spriječiti svaku mogućnost narušavanja i zlouporabe izbornog procesa, iz izjava predsjednika Vlade  proizlazi da bi i “donošenjem izbornih listića kući”, najstarijim i najranjivijim biračima mogla biti nametnuta volja određene političke opcije, unatoč formalno jednakoj zastupljenosti vladajućih i oporbe u biračkim odborima, kao i tajnost glasovanja. Molimo Državno izborno povjerenstvo da se očituje predstavljaju li ovakve metode mobilizacije birača opasnost za slobodu biračkog prava i tajnost njihovog glasovanja.”

PRIZVUCI RASIZMA Ekskluzivno objavljujemo dio snimke u kojoj Plenković optužuje Milanovića, Nacional i još četiri medija za urotu

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Condor Ito

prije 1 mjesec

Zakoni? Ustav? To je samo za druge! To ne vrijedi za g. AP zvanog Borg