Gong: “Koliko se još borasa cijepilo preko reda?”

Autor:

Marko Lukunic/PIXSELL

Gong je u četvrtak od Vlade zatražio detaljne podatke koliko je svaka zdravstvena ustanova, ustanova socijalne skrbi i institucija vlasti zatražila i iskoristila doza cjepiva za svoje zaposlenike i dužnosnike.

Reakcija je to na skandal s cijepljenjem preko reda rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa i njegove supruge.

“Slučaj rektora Damira Borasa koji se cijepio preko reda, srozavši svojim traženjem privilegiranog statusa još jednom ugled Sveučilišta, otvara pitanje broja onih koji su se ugurali u povlaštenu skupinu, ali i ukazuje i na slabosti u upravljanju pandemijom koronavirusa”, poručuju iz Gonga.

Od Vlade i Ministarstva zdravstva, dodaju, traže objavu podataka o raspodjeli cjepiva: koliko je točno svaka zdravstvena ustanova (klinički bolnički centri, kliničke bolnice, klinike, opće bolnice, zavodi…), ustanova socijalne skrbi (domovi umirovljenika) ili institucija vlasti (Vlada, Sabor ili Ustavni sud) zatražila doza cjepiva za svoje zaposlenike i zaposlenice, koliko za dužnosnike i dužnosnice, i koliko je točno doza iskoristila?

I dok više od 700 tisuća starijih i bolesnih građana Hrvatske strpljivo čkaju na svoj red za cijepljenje, iz Gonga poručuju da je nužno da vlast transparentno pruži podatke o pravednoj raspodjeli i korištenju cjepiva kako bi svi zadržali strpljenje. Podsjećaju da, uiako je u planu cijepljenja bilo navedeno da su u prvom krugu cijeljenja kao prioritetne skupine određene isključivo zadravstveni djelatnici i zaposleni u domovima za starije i nemoćne. No, taj se krug, dodaju, proširio i na članove i članice Vlade, saborske zastupnike i zastupnice, suce i sutkinje Ustavnog i Vrhovnog suda, što se pravdalo javnom promocijom važnosti cijepljenja.

Slučaj Boras, ističe Gong, sugerira da je bilo onih koji su se ubacivali preko reda, i mimo kruga izabranih institucija. “Gong snažno podržava kampanju cijepljenja protiv Covida 19. Uvjerene smo da objava podataka o raspodjeli cjepiva i njihovoj iskorištenosti u Hrvatskoj, samo može jačati povjerenje građanki i građana u važnost cijepljenja, kao i povjerenje u odgovorno upravljanje korona krizom”, navode u priopćenju.

“Kao što je za pobjedu nad pandemijom potrebno da se cijepi većina stanovništva, za demokraciju je važno povjerenje građana i jasni dokazi da se na krizu odgovara planski, sukladno jasnim i opravdanim kriterijima, bez privilegiranog pristupa koji se ostvaruje ulaskom odabranih pojedinaca “na sporedni ulaz”. Svako postupanje protivno ovim načelima dodatno će umanjiti povjerenje građanki u institucije kao provoditelje smislene politike, naštetiti demokratskoj kulturi i proizvesti otpor mjerama očuvanja javnog zdravlja”, zaključuju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.