GODIŠNJE OBOLI 2500 ŽENA Dan ružičaste vrpce posvećen prevenciji raka dojke

fah

U središtu Zagreba u subotu je šesnaesti puta obilježen Dan ružičaste vrpce, posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, u organizaciji Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna.

Brojni sudionici sudjelovali su u već tradicionalnoj povorci od zagrebačkog HNK, Masarykovom i Teslinom ulicom do Cvjetnog trga, gdje je organizirana humanitarna akcija za prikupljanje sredstava za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, koji će ženama olakšati terapiju jer će im, umjesto svakodnevnih dolazaka, omogućiti jednokratno zračenje.

U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2500 žena, a umre ih oko tisuću. Od te zloćudne bolesti oboli svaka deseta žena u Hrvatskoj, pa je cilj takvih akcija osvješćivanje javnosti o potrebi redovitih pregleda dojke kako bi se smanjile crne statistike.

Predsjednica Europe Donne Vesna Ramljak uputila je apel ženama da redovito odlaze na preglede dojki, kako bi se rak otkrio u ranom stadiju bolesti kada je izlječiv te tako smanjila smrtnost žena.

U ime predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Danu ružičaste vrpce prisustvovao je akademik Željko Reiner. Podsjetio je kako je svaki četvrti tumor u žena karcinom dojke te istaknuo kako je do danas postignut veliki napredak u liječenju te bolesti.

Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je važnost prevencije raka dojke i veliki doprinos koji u tome ima civilno društvo. Naglasio je kako je u Hrvatskoj za liječenje karcinoma dojke dostupan sve veći broj lijekova, kako bi se smanjila smrtnost koja godišnje u Hrvatskoj odnese živote više od 900 žena.

Obilježavanju Dana ružičaste vrpce sudjelovali su, uz brojne žene liječene od raka dojke i građane, i osobe iz javnoga života.

Komentiraj