Godina čitanja: Donosimo novitete najavljene proteklog tjedna

Ministarstvo kulture i medija predložilo je da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. Vlada je to podržala na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. Riječ je o mjeri iz Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanje čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. “Čitajmo da ne ostanemo bez riječi”, poručili su iz Ministarstva.

U nastavku vam donosimo nove naslove koje su nakladnici najavili proteklog tjedna.

Školska knjiga: Velike ideje – Književnost

Novo izdanje Školske knjige istražuje ključne književne epohe, teme i stilove pisanja unutar četiri tisućljeća duge povijesti pripovijedanja; u njoj će obilje inspiracije za daljnje čitanje i istraživanje pronaći svi strastveni ljubitelji knjige. Riječ je o inovativnom vodiču za upoznavanje 250 književnih naslova koji pruža savršen uvod u svijet književnosti i, u skladu s nacionalnim mjerama, potiče čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Čitatelji ovoga inovativnog djela polaze na kronološko putovanje poviješću književnosti s 250 knjiga u ulozi putokaza, od drevnih epova poput Ilijade i Mahabharate do suvremenih romana Salmana Rushdieja i Margaret Atwood. Knjiga je i vizualno atraktivna – prepuna duhovitih ilustracija, jedinstvenih grafičkih prikaza i dizajnerskih rješenja koja osvajaju na prvi pogled.

Čitatelji će u ovoj knjizi saznati što simbolizira bijeli kit u Mobyju Dicku, što označava pojam struja svijesti, što je zajedničko Loliti i Paklenoj naranči.

PHOTO: Školska knjiga

V.B.Z.: Biblioteka ‘Na margini’: Glasovi drugih i drugačijih

V.B.Z. predstavlja jedinstvenu biblioteku i trogodišnji projekt „Na margini“: manje zastupljeni glasovi te književne vrste i iskustva u europskim književnostima.

Fokus druge godine projekta ženski su glasovi i iskustva te prijevodi domaćih autora na strane jezike. Sve su to priče koje zaslužuju da ih se čuje: većina njih razbija stereotipe i progovara o temama o kojima se dugo šutjelo. Tri nagrađivana grafička romana mladih europskih autorica daju glas žrtvama seksualnog uznemiravanja, tinejdžericama i ženama starije dobi.

Tu su, između ostalih, strip „Shvati to kao kompliment“ britansko-rumunjske autorice Marie Stoian, grafički roman „Mi žene smo uvijek dobro“ Ane Penyas, višestruko nagrađivan strip za mlade „Psst – doba tajni“ norveške autorice Magnhild Winsnes, roman „Katarina Velika i Mala“ Olje Knežević i zborka pjesama „Gramatika svjetla“ suvremene pjesnikinje Carol Ann Duffy.

PHOTO: V.B.Z.

Mozaik knjiga: Osmislite nezaboravan vikend

Zbog pandemije koronavirusa mnogima nedostaju putovanja i vikend izleti, druženja sa prijateljima i rodbinom koja živi i radi u inozemstvu. Mozaik knjga predstavlja knjigu ‘Ugodan vikend!’, koja nas vraća u staro, normalno vrijeme i nadoknađuje propušteno. Ova jedinstvena knjiga za kratka upoznavanja Europe zadovoljit će sve apetite pravih zaljubljenika u putovanja.

“Ova vas knjiga vodi u šarmantne gradove i slikovite pokrajine s desecima europskih odredišta iz snova – u skladu sa svakim godišnjim dobom. Naći ćete najvažnije znamenitosti, hotele i restorane, adrese za kupnju i savjete za izlete – sve pregledno i na jednome mjestu. A posebno su izdvojeni doživljaji koje ni u kojem slučaju ne biste smjeli propustiti!”, navodi se u najavi Mozaik knjige.

PHOTO: Mozaik knjiga

Znanje: ‘Pisma jednog astrofizičara’ Neila deGrasse Tysona

Astrofizičar Neil deGrasse Tyson okuplja jednu od najvećih svjetskih skupina online pratitelja svojim fascinantnim, lakorazumljivim uvidima u znanost i naš svemir.

U svojoj novoj knjizi Tyson poziva čitatelje da zavire u privatnu sferu njegova života otkrivajući nam svoju prepisku s ljudima koji su mu se u potrazi za odgovorima osobno obratili. Oslanjajući se na kozmičku perspektivu, Tyson se u zbirci od stotinjak pisama osvrće na poduži niz pitanja o znanosti, vjeri, filozofiji, životu i, naravno, Plutonu. Njegovi jezgroviti, promišljeni, gorljivi i često smiješni odgovori odraz su njegove popularnosti i položaja vodećeg promicatelja astrofizike i znanosti općenito.

“Tysonov bestseler Astrofizika za ljude u žurbi iz 2017. godine milijunima je čitatelja ponudio znanstvena, a opet lako shvatljiva saznanja o svemiru. Dosad najotvorenije i najintimnije Tysonovo pisano djelo, Pisma jednog astrofizičara uvodi nas u novu osobnu dimenziju Tysonove potrage za istraživanjem čovjekova mjesta u kozmosu”, najavljuju iz Znanja.

Komentiraj