Saša Zinaja

‘Glembajevi’ prvi put kao balet

BALETNA VERZIJA KRLEŽINIH ‘GLEMBAJEVIH’ 30. SVIBNJA U HNK U ZAGREBU

Gospoda Glembajevi”, najslavnije dramsko djelo Miroslava Krleže i jedno od najpoznatijih djela cjelokupne hrvatske dramske literature, 30. svibnja prvi put će dobiti baletnu verziju. Praizvedba baleta bit će u HNK u Zagrebu a Leo Mujić je koreograf, redatelj, autor libreta i glazbenoga izbora, glazbe Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova. Baletno djelo “Gospoda Glembajevi” oslanja se i na prozu o Glembajevima, a koreografirana priča počinje puno prije dramske, a otkriva i obiteljske detalje iz skrivene prošlosti uspješne bankarske obitelji koja se, na tridesetogodišnji jubilej osnutka Banke Glembay, počinje raspadati. U palači staroga Glembaja, oca obitelji i osnivača banke, nakon dugog vremena okuplja se preostala obitelj. Dolazi i odbjegli sin Leone koji nije nastavio obiteljski biznis, nego se okrenuo slikarstvu. On se vraća u Zagreb nakon jedanaest godina i ne može odoljeti da ironično ne komentira obiteljsku povijest koja započinje zločinom počinjenim 1790. U noći u kojoj nemilice sijevaju munje i bijesni oluja, Leone se strašno posvađa s ocem, optužujući ga za sve ono zbog čega je njihova obitelj dovedena do samoga ruba opstanka, što završi infarktom staroga bankara. Ignjata Glembaja pleše Guilherme Gameiro Alves, dok fatalnu barunicu Charlottu Castelli Glembay pleše Natalia Horsnell.

“Jako je uzbudljivo to što su ‘Glembajevi’ napokon dobili baletnu verziju. To je vrlo snažna i kompleksna priča. Barunica u sebi ima mnoge slojeve, a to je zahtjevno portretirati. Glavna misao mi je održati jednako sjajno plesno i dramsko u njoj”, kazala je za Nacional Natalia Horsnell i dodala da je balet pokušao pokazati što se događa u pozadini dramske priče. Primjerice, susret barunice i Ignjata na svjetskom sajmu, a nakon toga ona ulazi u kuću i počinje borba unutar obitelji.

“Jako mi se sviđaju dramski balet i velike priče. ‘Glembajevi’ su još posebniji i ne samo da je to dramski balet, nego je to priča forma sama po sebi i velika je čast biti dijelom ovoga”, kaže Natalia Horsnell.

Ignjata Glembaya pleše Guilherme Gameiro Alves koji za svoj lik kaže da je vrlo snažan, zaljubljen u barunicu čiji karakter sazna tek u času svoje smrti.

“Mislim da je Leo Mujić napravio fantastičan posao u pripovijedanju priče uz prekrasnu koreografiju i glazbu. Baletna verzija dramskog teksta funkcionira odlično jer plesom možemo izraziti toliko emocija koje svatko može razumjeti, to je univerzalni jezik, a za plesača je jako uzbudljivo prenijeti toliko emocija publici”, kazao je Guilherme Gameiro Alves koji očekuje veliki interes publike jer je riječ o jednom od najpopularnijih i najvažnijih dramskih tekstova u hrvatskoj literaturi.

Komentiraj