01. ROLO ‘ROLO’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Plesni vintage indie pop

Rolo je bend koji je svojim nastupnim albumom 2016. prošao ispod radara, ali promovirat će ga u klubu KSET 9. ožujka pa mu valja mu posvetiti pažnju. Grupu čine Dinko Vranjić na dominantno razigranoj bas gitari, Mišo Komenda na minimalističkoj električnoj gitari i specifičnom vokalu te Karlo Kazinoti koji na bubnjevima i ritam mašini daje plesnim ritam pjesmama. Mnogima su poznati iz grupa Leut Magnetik, Lažni brkovi i Beta Bombe koji pripadaju jedinstvenoj splitskoj sceni koja nikada nije bila dovoljno medijski eksponirana, unatoč brojnim kreativnim projektima. Ovo je nastavak te ekipe koja kroz plesnu indie pop elektroniku i jednostavne ritmove, uz naglašenu vintage crtu, ponovo nudi pitak i zavodljiv materijal. Izuzetno jednostavne melodije koje variraju od totalno hitoidnih (‘’Zva’ću te’’), preko minimalistički ‘’ispričanih’’ instrumentala do jednostavnih lijepih pjesama ispunjenih finom elektronikom. Za hrvatsku scenu prilično jedinstvena i vrlo privlačna pojava.

02. THE RALPH ‘ENTER ESCAPE’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Brutalno i vrhunski

The Ralph nije novo ime u hrvatskom metalu, a još manje Dino Jelusić. Prije nego što je s 11 godina pobijedio na Junior Eurovision Contestu, Jelusić je već prije toga pobijedio na raznim pjevačkim natjecanjima u Egiptu, Španjolskoj, Litvi, Portugalu, Italiji… Ukratko, on je još kao mali odlučio biti pjevač. Kod kuće se dokazivao u raznim rock bendovima, ali bez većeg uspjeha. I onda je krajem prošle godine postao pjevačem američke rock senzacije Trans-Siberian Orchestra, s kojima je odradio veliku turneju po SAD-u. Sve to vrijeme pjevao je i u grupi The Ralph, s kojom je ovih dana objavio album ‘’Eneter Escape’’. Riječ je o grupi koja postoji od 2012. i objavila je nekoliko albuma i EP-a. Novi album totalno je iznenađenje i prilično odskače od svega što su dosad radili. Brutalno, progresivno, snažno, energično i svjetski. Progresivni moderni metal zvuk i fenomenalni Dino Jelusić u odličnoj produkciji Andreasa Šale, gitariste grupe. Da je istine i pravde Dino i The Ralph bi bili hrvatska metal atrakcija, ali kako je sve što nije na materinskom jeziku u ovoj zemlji ili barem u nazivu nema riječ ‘’Hrvatska’’ osuđeno na propast, tako se prije može očekivati da će The Ralph zasvirati na turneji po Americi ili postati zvijezde u Europi. Album za svaku preporuku svim ozbiljnim ljubiteljima i poštovateljima metala. Nije da nema slabih momenata, ali zvuči mnogo bolje od brojnih i vrlo cijenjenih hrvatskih metal bendova.

03. IVANA PICEK ‘ČASNA LUBANJSKA’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Zavodljiva kreativnost Ivane Picek

Nema veće sreće i zadovoljstva nego preslušati album prekrasne glazbe koja vas ne podsjeća na nekog drugog, a da pritom ta ‘’nova’’ glazba zvuči zavodljivo, lijepo, podatno i kvalitetno. Takva originalnost rijetko se sreće i u svjetskim razmjerima pa se stoga treba nakloniti Ivani Picek (koja je pojednostavila svoje ime u PI) i njezinoj hrabrosti, ali prije svega kreativnosti. Ivana Picek već je u svojem dosadašnjem djelovanju dala jasno do znanja da joj uobičajeno, svakodnevno, obično ili uobičajeno nije blisko, istražujući pritom sve što je drugačije. Kako kroz tekstove tako i kroz glazbu koju je dosad stvarala i prezentirala, samostalno i s grupom Pridjevi. Ambijentalni zvukovi na ovom albumu u funkciji su melodija, a instrumenti pomno birani, dok njezin glas savršeno farba glazbu koja zaokružuje ovaj neobičan, ali fenomenalan album. Na momente plesan i magično zavodljiv. I kada je mračan i kada pršti pozitivnom energijom. Ova jedinstvena multiinstrumentalistica sama je snimila, producirala i miksala album, što je bezuvjetno potvrđuje kao vrhunsku umjetnicu koja jako dobro zna što radi i savršeno nam je to servirala u ‹›Časnoj lubanjskoj››. Ovo je rijedak komad vrhunske glazbene umjetnosti u svjetskim okvirima i treba mu odati najveće priznanje. Uostalom, njezino vrijeme upravo je došlo i sada možemo samo s osmijehom na licu i velikim ponosom promatrati njezin uspjeh koji kreće ovim albumom.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakLADIES OF NEW BUSINESS Rekordan odaziv žena iz ICT sektora, koje ne mare za stereotipove
Sljedeći članakUEFA Dejan Stanković posebni savjetnik Čeferina
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.