GLAZBENE RECENZIJE Ostaci zvuka, Rochelle Rochelle, EoT

01. OSTACI ZVUKA ‘NIGDJE NEGDJE GLEDAMO’ (AQUARIUS RECORDS): Odličan EP kao početak

Ostaci zvuka su nova rock grupa iz Pule koja se tijekom proteklih godinu dana predstavila s trima pjesmama, a pet ih se nalazi na ovom debitantskom EP-u ‘’Nigdje negdje gledamo’’. Klasičan rock bend čvrstog zvuka i odličnih gitarskih rifova, ali s fino razrađenim aranžmanima i za razliku od većine hrvatskih bendova slična glazbenog izraza, oni pjevaju na hrvatskom jeziku. Ovako bi vjerojatno zvučala grupa Laufer da je preživjela sve ove godine, iako su Puljani ipak imaju čvršći zvuk. Oni nemaju Damira Urbana, ali imaju frontmena Ivana Kraljevića, autora pjesama koji komotno ulazi u utrku za kvalitetnije muške rock vokale u Hrvatskoj te izuzetno dobru produkciju. Iako dosadašnji singlovi (‘’Govoriš o sebi’’, ‘’Sve što želim’’ i ‘’Komplikacija’’) nisu postigli značajniji uspjeh u hrvatskom radijskom eteru (što više govori o njemu, nego o bendu Ostaci zvuka), grupa zaslužuje pozornost publike jer je ovim mini albumom pokazala da na nju treba računati u budućnosti.

02. ROCHELLE ROCHELLE ‘OD SUMRAKA DO SPONZORUŠE’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Zločesti sinovi Kawasaki 3P-a

Još jedna relativno nova hrvatska rock grupa koja se već godinama pokušava probiti u javnosti, objavila je prvo izdanje. S obzirom na specifičan humor i tekstove, dobili smo bend koji može sjajno pratiti Kawasaki 3P na njegovim putešestvijama. Kao gost na albumu sudjeluje i Tomfa iz Kawasaki 3P-a, Tješimir Mendaš iz zagrebačke stoner rock grupe Stonebride, što se i čuje po gitarskim rifovima, a tu je i Davor Marinac iz nikada dovoljno priznate, ali odlične grupe Skaut. Bend je svojevrsna mješavina Eagles Of Death Metal, Foo Fightersa i dobre lokalne zezancije. Veliki obol albumu pružio je basist i producent Tomislav Franjo Šušak koji je album producirao, snimio i miksao, dajući mu dobrodošlu melodioznu notu, u kojoj odličan pjevač Dimitrije Đokić sjajno dolazi do izražaja. Može se očekivati da će zahvaljujući ovom albumu tijekom godine bend napokon privući više publike.

03. EOT ‘DEFIBRILACIJA’ (SPONA DIGITAL): Moćno, žestoko i pitko

Bila jednom jedna grupa koja se zvala Eclipse Of Time. Muški vokal pjevao je pjesme na engleskom i zvučala je kao jaki metal bend. Onda su jednog dana Boris Kolarić i Goran Glavač odlučili da je bolje da u bend dođe Maja Kolarić i da skrate ime na početna slova te je tako nastala grupa EoT koja je nedavno objavila debitantski album ‘’Defibrilacija’’. Po onome što se čuje na albumu, napravili su dobar potez i to iz više razloga. Žestina i energija ostala je ista, ako ne i bolja, dok je produkcijski posao sjajno obavio član grupe Manntra Marko Matijević Sekul. Maja Kolarić odlično pjeva, vrišti i gospodari svojim glasom. Pjesme imaju glavu i rep, a utjecaji se protežu od Guano Apes i Skunk Anasie do raznih metal i rocka bendova, poput riječkih One Piece Puzzle. EoT je bend kojemu itekako treba pružiti šansu. Iako se albumu nema što zamjeriti, snaga benda najbolje se čuje na koncertima, a dokaz tome su pobjede na brojnim rock festivalima. Moćno, žestoko i pitko ugodno iznenađenje.

Komentiraj