01. JAPANSKI PREMIJERI ‘MIRËMËNGJES’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Soundtrack za dnevnu upotrebu

Novi EP ovih riječkih kreativaca koji na albanskom znači ‘’Dobro jutro’’ još je jedan dokaz kako mainstream mediji nemaju sluha za vrhunski i originalni glazbeni izraz hrvatskih glazbenika. Japanski premijeri djeluju pet godina, ali su u sjeni medija, iako im je ovo već trinaesto izdanje. Oni ne stvaraju hitove niti to pokušavaju, nego skladaju i izvode glazbu koja energijom, maštom i izvedbom vesele slušatelja. Novi EP svojevrsni je soundtrack za dnevnu upotrebu. Izuzetno podatno, ali originalno jer se poigravaju atmosferom, s fino nijansiranim jazz izrazom fuzioniranim s raznim glazbenim pravcima. Prava je šteta što Japanski premijeri ne porade na promociji i za početak počnu nastupati. Ovako izgleda da glazbu stvaraju isključivo iz zadovoljstva. Dok ne odluče malo poraditi na svojim nastupima, topla preporuka za njihov novi EP kao i sva ostala izdanja.

02. BOHEMIA ‘SVE NAOPAKO’ (POP DEPRESIJA): Ugodno iznenađenje iz Niša

Unatoč dominaciji bezličnih mainstream bendova i glazbe, pojavu novih, inovativnih, progresivnih i originalnih izvođača svakako treba pozdraviti. Peteročlana niška grupa Bohemija predvođena Jankom Džambasom nije osobito inovativna, ali glazba koju su nam ponudili na debi albumu ‘’Sve naopako’’ u cijelosti odudara od aktualne glazbene ponude u regiji. Možda najbliži glazbenom izrazu posljednjeg albuma grupe Mayales s utjecajem grupe Tame Impala, Bohemia je napravila odličan i pitak vintage pop album ispunjen dream popom i indie rockom. Produkcija nije pohvalna, ali album je skladateljski nadmoćan i riječ je o vrlo originalnom pristupu pop pjesmama. Izražajno i vrlo, vrlo dobro. Uz dobar cjelokupni dojam i odlično napisane stihove i fino nijansirane gitarističke izlete, ‘’Sve naopako’’ jedno je od ljepših ovogodišnjih iznenađenja.

03. DREDDUP ‘TWENTY (BUT STILL THIRSTY)’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): 20 godina industriala grupe dreDDup

Najaktivniji regionalni industrial bend dreDDup iz Novog Sada objavio je kompilaciju povodom 20 godina karijere. Na dva CD-a objavili su izbor od čak 30 pjesama podijeljenih na njihove najpopularnije pjesme, (15 pjesama) i pjesme skladane za razne kazališne predstave i filmove (15 pjesama). Odličan presjek karijere i dobar uvid u njihovu glazbenu kreativnost. S obzirom na nikakvu ili minimalnu konkurenciju u regiji kada je riječ o industrialu, dreDDup se nalaze pri samom vrhu. Može se štošta zamjeriti njihovoj glazbi, ali ih se može i pohvaliti. Nema sumnje da će ovom kompilacijom privući i zainteresirati novu publiku. Dobar i pametno složen osvrt na prvih 20 godina teško stečenog statusa i pozicije.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakKarlovački vatrogasci kreću u pomoć poplavljenom Zadru
Sljedeći članakU poplavama u Toskani osam mrtvih
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.