epa06666902 United Nations Secretary-General Antonio Guterres (C) shakes hands with Vassily Nebenzia (R), Russian Ambassador to the United Nations, as diplomats gather for an United Nations Security Council meeting called by Russia in response to the escalating situation in Syria following suspected chemical weapons attack at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 13 April 2018. The suspected chemical attack took place last weekend in the Damascus suburb of Douma, killing at least 49 people. EPA/JUSTIN LANE

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je osoblje UN-a da svjetskoj organizaciji ponestaje novca te je pozvao države članice da čim prije plate ono što duguju, objavio je u četvrtak Reuters.

Guterres je u pismu državama članicama, upućenom u srijedu, naveo da sa 30. lipnja osnovni proračun UN-a bilježi deficit od 139 milijuna dolara te da se Ujedinjeni narodi “nikada nisu susreli s ovako teškom situacijom nestašice gotovog novca ovako rano tijekom kalendarske godine”.

Odbor za proračun UN-a odobrio je u prosincu osnovni proračun za razdoblje 2018-2019 u vrijednosti od 5,4 milijarde američkih dolara, što je prema američkoj veleposlanici Nikki Haley smanjenje od 285 milijuna u odnosu na prethodno dvogodišnje razdoblje. Mirovne misije UN-a odvojeno se financiraju.

Prema podacima UN-a, 112 od 193 države članice do sada su uplatile svoj dio u osnovni proračun. Sjedinjene Države, koje pokrivaju 22 posto proračuna UN-a, tradicionalno uplaćuju kasnije zbog kasnijeg obračunavanja svoje proračunske godine.

Guterres je UN-ovo osoblju kazao kako je zabrinut širim trendom, odnosno činjenicom da Ujedinjeni narodi “sve ranije ostaju bez casha i sve duže ostaju u ‘crvenome'” te je najavio kako će Ujedinjeni narodi poduzeti mjere kako bi se smanjili troškovi s naglaskom na one troškove koji se ne odnose na samo osoblje.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima još je prošle godine zatražila reformu svjetske organizacije u nastojanju da se smanje troškovi.

Po pravilima UN-a, ako je zemlja u dugovima koji iznose jednako ili više nego li je dužna platiti za razdoblje od dvije godine, tada može izgubiti glas u Glavnoj skupštini UN-a, što se neće dogoditi u slučaju ako zemlja može dokazati da je njezina nesposobnost da plati svoj dio izvan njezine kontrole.

Komentiraj