Glavni tajnik OAS-a osudio državni udar u Venezueli

Epa

Glavni tajnik Organizacije američkih zemalja (OAS) osudio je u četvrtak “državni udar koji je sama sebi izvela” Venezuela, gdje predsjednik Nicolas Maduro sada ima u rukama sve ovlasti nakon odluke Vrhovnog suda da si prisvoji ovlasti parlamenta.

Najviše pravosudno tijelo u zemlji, za koje se smatra da je blisko vlasti, odlučilo je u četvrtak da će si prisvojiti ovlasti parlamenta, pa i ovlast donošenja zakona. U utorak je zastupnicima Narodne skupštine, u kojoj oporba ima većinu, ukinulo zastupnički imunitet.

Venezuelski predsjednički režim sada ima u rukama svu vlast: izvršnu, vojnu, sudsku i zakonodavnu.

Ove dvije odluke Vrhovnog suda su “zadnji udarci kojima režim ruši ustavni poredak zemlje i ukida demokraciju”, rekao je glavni tajnik OAS-a Luis Almagro u priopćenju.

Glavni tajnik te organizacije u koju ulaze zemlje na američkom kontinentu a sjedište joj je u Washingtonu, izrazio je usto žaljenje što se “nažalost dogodilo ono na što smo upozoravali”.

Odluka Vrhovnog suda pokazuje da se produbljuje politička kriza koja potresa tu naftom bogatu zemlju nakon nadmoćne pobjede oporbe na parlamentarnim izborima krajem 2015., prvi put u zadnjih 17 godina. Oporba se protivi politici bivšeg predsjednika Huga Chaveza koji je bio na dužnosti od 1999. do 2013. a koju provodi Maduro.

Almagro je u utorak zaprijetio da će isključiti Venezuelu iz OAS-a ako ona ubrzo ne raspiše opće izbore.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]