GLAVNI OSUMNJIČENI Radio bombe “Sotonina majka” za pariške napade, družio se s Abdeslamom

Belgijska policija

Muškarac koji je napravio bombe korištene u krvavom pariškom pokolju izdigao se kao glavni osumnjičeni u jutrošnjim briselskim napadima, javlja Telegraph.

Radio se o Belgijancu Najimu Laachraouiju, 24-godišnjaku osumnjičenom da je napravio eksplozive koji su korišteni tijekom terorističkog napada u Parizu. On je trenutno najtraženiji muškarac u Europi. Prošle se godine vratio iz Sirije.

Laachraoui je odrastao u Schaerbeeku, briselskoj četvrti gdje su danas provedene protuteroristčke racije, gdje je proizvodio eksplozive u kućnoj radinosti nekoliko tjedana prije terorističkog napada u parizu.

Vlasti su u strahu da se radi o čovjeku koji je napravio eksloziv kojeg zovu “Sotonina majka” te da je isti taj eksploziv korišten u napadu na Bruxelles jutros.

Neimenovani izvor iz sigurnosnih službi kazao je kako je napad izveden zbog uhićenja pariškog krvnika Salaha Abdeslama.

Putovao sa Salahom Abdeslamom

Policija je u četvrti Schaerbeek netom nakon napada pronašla eksploziv, ali i čavle, kemikalije te zastavu Islamske države.

Laachraoui je bivši učenik katoličke škole i student elektromehanike, a policija ga je zaustavila prošle godine, nekoliko tjedana prije masakra u Parizu, dok je putovao iz Sirije prema Europi. Bio je u automobilu sa Salahom Abdeslamom, koji je kasnije postao ključni bjegunac. Zaustavljeni su na putu iz Budimpešte u Bruxelles. Policija ih je pustila, uvjerili su ih da su turisti na putu prema Beču.

Budući da su putovali pod lažnim identitetom, policija je bila nesvjesna da se radi o ljudima protiv kojih je raspisana tjeralica.

Laachraoui je tek u ponedjeljak identificiran kao osumnjičenik povezan s pariškim napadima. Bruxelles je napadnut ni 24 sata poslije.

 

Komentiraj