Glavna tužiteljica ICC-a izrazila veliku zabrinutost zbog ubijanja na Filipinima

Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) rekla je u četvrtak kako je jako zabrinuta zbog tisuću navodnih ubojstava na Filipinima, upozorivši da onima koji su odgovorni prijeti kazneni progon.

“Duboko sam zabrinuta zbog tih navodnih ubojstava, te činjenice da izjave filipinskih visokih dužnosnika opravdavaju ta ubijanja”, priopćila je Fatou Bensouda.

Dodala je kako je zabrinuta i zbog toga što visoki dužnosnici “ohrabruju državne snage, kao i civile, da nastave sa smrtonosnim napadima na pojedince”.

Otkad je u srpnju filipinski predsjednik postao Rodrigo Duterte, ta država svjedoči brutalnoj borbi protiv droge u kojoj je dosad ubijeno više od 3.300 ljudi, što od strane policije, što pod nerazjašnjenim okolnostima, stoji u službenim podacima.

Ujedinjeni narodi, Europska unija, Sjedinjene Države i međunarodne udruge za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog tih navodno izvansudskih smaknuća.

Duterte je odbacio te optužbe, te je svoj pohod nazvao unutrašnjom stvari Filipina. Zbog njihovih kritika je američkog predsjednika Baracka Obamu prozvao “kurvinim sinom”, a glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona “budalom”.

Glavnog tajnika UN-a i borce za ljudska prava prošlog je mjeseca pozvao da posjete njegovu državu kako bi istražili svoje tvrdnje, te kako bi se suočili s njim u javnoj debati.

Manila je u srijedu službeno poslala pozivnicu posebnoj izvjestiteljici UN-a Agnes Callamard da istraži zločine.

Ona je za AFP rekla kako će s filipinskim vlastima raspraviti o datumu i opsegu njezine potencijalne misije, naznačivši da će od njih tražiti garancije o slobodi istrage i kretanja, kao i o sigurnosti članova njezine misije i onih koji će s njom razgovarati.

Filipini su članica ICC-a od studenog 2011., te time taj sud ima jurisdikciju za osudu genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na teritoriju te države, upozorila je Bensouda.

Komentiraj