Gilbert Bécaud kolebao se o Nathalie, a pjesma je postala evergreen

U Tolunu u Francuskoj 24. listopada 1927. godine rođen je poznati francuski pjevač i šansonjer  Gilbert Bécaud.  Napisao je i otpjevao preko 400 kompozicija, a jedna od najpoznatijih je svakako  Nathalie. Prvi put melodiju i stihove te pjesme ljubitelji glazbe su čuli u vrijeme rasplamsalog Hladnog rata između Istoka i Zapada, sredinom šesdesetih godina, kada su novine bile prepune antikomunističkih i antisovjetskih tekstova, na jednoj, i sadržaja o izrabljivačkom kapitalizmu i tlačenju crnaca u SAD, na drugoj strani.

Pjesnik Pierre Delanoë je odlučio probiti te hladnoratovske propagandne barijere i napisao je pjesmu o lijepoj ruskoj studentici. Pierre je volio rusku literaturu, glazbu i teatar, i otuda i pjesma u kojoj se spominje Moskva i ljubav s tamošnjom djevojkom. Bila je to pjesma o Nathalie, ili kako bi Rusi rekli Nataliji ili Nataši. Tekst je bio „jednostavan, upravo za zaljubljene“. Stranac koji je došao u daleku Rusiju zaljubljuje se u plavokosu studentkinju Nathalie koja im je bila vodič. Ona ga je toliko očarala da ovog turistu više nisu zanimale njene priče o bilo čemu, pa ni ona o Oktobarskoj revoluciji.

Gilbert Bécaud se prvo kolebao da li prihvatiti pjevati ove stihove jer nije bio uvjeren da se u doba Hladnog rata i žestoke ideološke propagande pjesma može  ikome svidjeti, a kamoli postati hit. Bécaud je čak i pitao pjesnika kome će biti interesantna ta pjesma. Prolazili su mjeseci, a „Nathalie“ je ležala u ladici, sve dok Gilbert Bécaud nije krenuo na turneju na kojoj je trebao pjevati samo nove pjesme. Pierre Delanoë mu je tada ponovo predložio tekst pjesme „Nathalie“. Pročitao mu je dva stiha: „Crveni trg je bio pust… pored mene je išla Nathalie…“ I ovoga puta Bécaud se zainteresirao i rekao mu da do kraja napiše pjesmu. Kad su stihovi bili gotovi, Bécaud je bio oduševljen, sjeo je za klavir i vrlo brzo napisao glazbu za budući veliki evergreen.

Komentiraj