GEORGES PRETRE Slavni dirigent pokopan u tišini

Autor:

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Slavni francuski maestro Georges Pretre, omiljeni dirgent Marije Callas, pokopan je u subotu u selu Navesu na jugu Francuske u krugu obitelji i bez glazbe.

“Georges Pretre smatrao je da je jedino tišina dostojna Boga”, objasnio je svećenik Vincent Cabanac odajući posljednju počast maestru u crkvi sv. Ivana u Navesu, gdje se okupilo 200 osoba.

Lijes pokriven francuskom zastavom ležao je ispred oltara pored crno-bijelog portreta dirigenta preminula u srijedu u 92. godini.

“Bio je veliki čovjek, ambasador našeg kraja”, izjavio je načelnik sela od 720 stanovnika gdje je Georges Pretre živio od pedesetih godina prošlog stoljeća i njegova braka sa sopranisticom Ginom Marny.

Samo uz prisutnost obitelji tijelo je potom prenešeno u obiteljsku grobnicu gdje će počivati pored njegova sina, preminula 2012.

Tijekom karijere duge više od 70 godina, Georges Pretre bio je jedini Francuz koji je dirigirao čuvenim novogodišnjim koncertom na čelu Bečke filharmonije.

Do početka 2000. godina Georges Pretre, omiljeni dirigent skladatelja Francisa Poulenca, bio je najtraženiji francuski maestro uz Pierrea Bouleza. Podrijetlom sa sjevera Francuske, rođen 1924. u Waziersu, blizu Douaija, bio je na programu milanske Scale za 2017.

Njegova ga je karijera vodila iz Pariške opere, u njujoršku operu Metropolitan preko milanske Scale i Londonske kraljevske filharmonije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)