GALA BALET U HNK IVANA PL. ZAJCA Najljepše iz klasičnog i suvremenog repertoara 24., 25., 27. i 28. svibnja

Program Gala baleta što će premijerno biti izveden u utorak 24. svibnja s početkom u 19:30 sati, na veliku će pozornicu HNK Ivana pl. Zajca donijeti svu ljepotu i poeziju baletne umjetnosti, ples i glazbu različitih stilova u vrlo popularnoj formi baletne večeri.

Baletni ansambl će na ovoj gala večeri izvesti neke od najljepših sola, dueta i ulomaka iz najpoznatijih baletnih klasika, ali i suvremenog baleta, od klasičnog preko neoklasičnog do suvremenog repertoara.

Kako ne bismo zaboravili povijest baleta, na programu će se naći dijelovi nekih od najpoznatijih klasičnih baleta, a kako bismo ostali u doticaju sa suvremenošću, tu su i atraktivni brojevi u suvremenoj koreografiji.

Tako će se, u okviru programa, moći vidjeti pas de deux iz „Tarantelle“ u izvedbi Paule Rus i Josepha Canea (u alternaciji Laura Orlić i Balint Rauscher), potom duet i solo mazurka iz „Chopiniane“ u izvedbi Sabine Voinea te Josepha Canea i Danielea Romea, dok će solo varijaciju iz „Esmeralde“ plesati Marta Voinea Čavrak, a adagio duet iz 1. čina „Spartaka“ par Andrei Köteles i Laura Orlić.

Adagio duet iz 2. čina iz jednog od najpoznatijih i najpopularnijih baleta na svijetu, bijelog baleta „Labuđe jezero“ izvest će Marta Kanazir i Balint Rauscher.

Moderni solo „Pajaro libre“ plesat će Daniele Romeo, a ženski broj „Tango“ Svetlana Andrejčuk, Tena Ferić Dokmanović, Laura Orlić, Paula Rus, Tanja Tišma i Anca Zgurić. Muški broj iz predstave „Sex“ plešu Joseph Cane, Andrei Köteles, Bálint Rauscher, Daniele Romeo i Svebor Zgurić, neoklasični solo „The river of time“ pleše Marta Voinea Čavrak, a duet iz predstave „Sex“ Marta Kanazir i Daniele Romeo.

U programu sudjeluju i dvije učenice 4. razreda Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica: Ana Ivančić izvest će varijaciju iz 3. čina baleta „Raymonda“, a Lana Jušić varijaciju iz 1. čina baleta „Giselle“.

Ulomke su odabrali Balázs Baranyai, Oksana Brandiboura Kožul i Dmitri Andrejčuk, a plesače je pripremala nacionalna baletna prvakinja Irena Pasarić te uz nju Oksana Brandiboura Kožul i Dmitri Andrejčuk.

Kostimografiju potpisuje Manuela Paladin Šabanović, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić.

Prije premijerne izvedbe od 18:30 sati ispred zgrade kazališta bit će upriličeni Gastro cooking show i Gourmet priča u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i Opatijske rivijere gdje će se riječki ugostitelji predstaviti s bogatom ponudom kvarnerskih delicija i slastica, a za glazbeni će ugođaj brinuti Alba i Leo. Raznolika jela mediteranske kuhinje pratit će vrhunska kvarnerska vina po prigodnim cijenama.

Reprize Gala baleta su 25. svibnja u 12 i 19:30 sati te 27. i 28. svibnja u 19:30 sati.

Gala baletne večeri u HNK Ivana pl. Zajca prava su poslastica za sve ljubitelje kazališta i izvedbenih umjetnosti.

Komentiraj