Futsal: Hrvatska protiv Albanije traži iskupljenje za Češku

Hrvatska muška futsal reprezentacija u srijedu (19 sati) će u Varaždinu utakmicom protiv Albanije započeti kvalifikacijski ciklus za plasman na Europsko prvenstvo kojem će u siječnju i veljači sljedeće godine domaćin biti Nizozemska.

Tri dana poslije, u subotu (15 sati) izabranici novog izbornika Marinka Mavrovića će gostovati u danskom Aarhusu. Osim Albanije i Danske, Hrvatsku u skupini 1 očekuju dvoboji s Ukrajinom. Na Europsko prvenstvo će se plasirati najbolja reprezentacija iz svake od osam kvalifikacijskih skupina te šest od osam drugoplasiranih, dok će sedma i osma drugoplasirana reprezentacija razigravati za posljednje, 16. mjesto na finalnom turniru.

Kvalifikacije će trajati do sredine travnja ove godine, a one predstavljaju pravu priliku za zaliječenje još uvijek svježe rane, traumatičnog poraza od Češke u kvalifikacijama za nastup na Svjetskom prvenstvu, kad su hrvatski reprezentativci ispali u raspucavanju.

“Odlučivala je jedna lopta, imali smo priliku za pobjedu, a na kraju se sve okrenulo protiv nas. Što se kaže, od vrha do dna u minuti. Pogodilo nas je sve to… Život ide dalje, moramo okrenuti novu stranicu koliko god bilo teško. Nadam se da će s novim stožerom i novom igračkom snagom stvari krenuti u boljem smjeru”, izjavio je kapetan reprezentacije Franco Jelovčić u razgovoru za portal Hrvatskog nogometnog saveza (www.hns-cff.hr).

“Europsko prvenstvo je nova prilika za hrvatski futsal, prilika da se dignemo u nove visine. Ova generacija zaslužuje priliku još jednom pokazati koliko vrijedi na velikoj sceni. Uvjeren sam da ova naša generacija još uvijek ima snage, a mislim da kvaliteta nikad nije bila sporna”, dodao je Jelovčić.

Nakon poraza od Češke došlo je do smjene na kormilu reprezentacije. Dugodišnjeg izbornika Matu Stankovića zamijenio je Marinko Mavrović.

“Ono što sam primijetio, svi smo puno ozbiljniji u radu, novi izbornik i njegov pomoćnik Duje Maretić donijeli su neku novu snagu i ideje, a mi igrači smo spremni izvršavati sve ono što pred nas stave. Vjerujem da će teren potvrditi to o čemu govorim”, rekao je Jelovčić.

Hrvatska je na papiru favorit u obje utakmice na startu kvalifikacija za EP.

“Osvajanje šest bodova je imperativ, ali ne pada nam na pamet bilo koga podcijeniti, jer svi danas ozbiljno rade. Nije više lako ni s kim igrati kao možda nekad, moramo biti maksimalno oprezni i usredotočeni. Jako je važno dobro startati, pogotovo sa psihološkog stajališta, to bi nam dalo veliki vjetar u leđa u nastavku kvalifikacija”, zaključio je Jelovčić.

Komentiraj