Fuchs: “Nadam se da učitelji neće na ulicu. Plaće ozbiljno rastu, ne bi trebalo biti nezadovoljnih”

Autor:

25.01.2024., Zagreb - Sabor 21. sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu zakona o hrvatskom jeziku.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je danas predstavila reformu plaća javnih i državnih službenika, nije prošlo dugo, učitelji su zaprijetili štrajkom. Nezadovoljni su i smatraju da su novom preraspodjelom novca najlošije prošli.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je za Dnevnik Nove TV  najave štrajka učitelja i povećanje plaća. Fuchs kaže da se ne slaže s tvrdnjom učitelja da su prošli najlošije.

“Ne slažem se da su prošli najlošije. Ne možete gledati različite kategorije unutar ukupnog preslagivanja koeficijenata. Treba naglasiti da su učitelji u mandatu ove Vlade kontinuirano rasli s plaćama, a sad će dodatno biti značajno veće povećanje. Imamo početni koeficijent od 1.97 koji se s napredovanjem učitelja diže na 2.17.

Postoje itekako razlike. Ne mislim da su plaće male, imamo trend rasta. Jedan nastavnik koji je imao 2020. godine 982 eura plaće, sada će imati preko 1500 eura”, rekao je ministar Fuchs u Dnevniku Nove TV.

Nedostaje učitelja STEM područja. Fuchs kaže da će ih privući

U školama nedostaje učitelja matematike, kemije i biologije. “Privući ćemo ih. Ovo što smo mi primijenili, a govorimo o nedostatku učitelja u STEM područjima.

Ministarstvo obrazovanja dijeli stipendije za one koji studiraju te predmete, a obvezuju se da će u školama predavati. Vezali smo ih s ugovorom i moraju predavati u školama. Taj će trend svake godine biti sve veći i veći”, kaže Fuchs.

“Nadam se da učitelji neće izaći na ulicu”

Odgovarajući na pitanje plaši li se štrajka učitelja, Fuchs kaže da ne bi trebalo biti nezadovoljnih.

Nadam se da neće izaći na ulicu. Kad vide prijedloge koeficijenata platnih razreda i da plaće ozbiljno rastu u odnosu na ranije, ne bi trebalo biti nezadovoljnih. Trebali bi biti itekako zadovoljni, približavamo se plaćama koje su u ostalim zemljama”, poručio je.

Za tri godine nove povišice

“Mogu očekivati veće plaće 2027. godine. Ova primjena koeficijenata se odnosi na učitelje, kad govorimo o osnovnim školama. Imamo i cjelodnevnu školu, predložen je pilot projekt do 2027.

Kad sve škole prijeđu u cjelodnevnu nastavu, već sad ti učitelji imaju 25 posto veću plaću u odnosu na one druge. A i na njih se isto tako odnosi ovaj koeficijent”, rekao je Fuchs.

O vladinom kandidatu za glavnog državnog odvjetnika

Vladino povjerenstvo jednoglasno je predložilo suca i šefa Visokog kaznenog suda Ivana Turudića za kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika. Fuchs smatra da je Turudić ponudio vrlo kvalitetan program.

“Cijeli sam dan bio u saboru. Vladino povjerenstvo njega je odabralo kao kandidata koji je ponudio najbolji program. Sudac Ivan Turudić ima dugogodišnje iskustvo. Prošao je sve razine sudačkog zanata, a i bio je u ministarstvu, koliko se sjećam. Nisam ja bio taj koji je birao, ali mislim da je ponudio jedan vrlo kvalitetan program”, komentirao je Fuchs za Dnevnik Nove TV.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.