Ministarstvo: Suci idu u štrajk nakon odbijanja vlastitih zahtjeva

Autor:

11.01.2024., Zagreb - Odrzana 277. sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Ivan Malenica Ministar pravosudja i uprave dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa reagiralo je na tvrdnje predsjednika Vrhovnog suda da Vlada ‘ne poštuje trodiobu vlasti’, naglasivši da Vlada poštuje sudbenu vlasti, uvažava svačije pravo na mišljenje, ali da suci idu u štrajk nakon odbijanja vlastitih zahtjeva vezano za materijalna prava i plaće.

“Nastavno na medijske objave u kojima predsjednik Vrhovnog suda tvrdi da Vlada ne poštuje trodiobu vlasti, Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da uvažava svačije pravo na mišljenje te da je Vlada više puta pokazala poštovanje prema sudbenoj vlasti, ali da se u ozračju ultimatuma i prijetnji ne može postići dogovor”, priopćeno je u subotu iz Ministarstva.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan  Dobronićeve izjavio je u intervjuu za subotnje izdanje Jutarnji list da se Vlada Andreja Plenkovića stavlja u superiornu poziciju prema sudstvu, ponaša kao poslodavac sucima. U razgovoru Jutarnji, nakon najave novog sudačkog štrajka, Dobronić je, uz ostalo, naveo da pitanje indeksacije sudačkih plaća nije sindikalno pregovaranje, kako to Vlada predstavlja u javnosti, već pretpostavka za neovisnost sudaca.

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) je, pak, prije nekoliko dana odlučio o tzv. mjerama upozorenja, odnosno novom bijelom štrajku od 22. siječnja do 2. veljače, nakon što su svi ogranci udruge odbili izložen model uvođenja materijalnih prava koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Ministarstvo pravosuđa u današnjem priopćenju ističe kako podržava i javno objavljeno mišljenje predsjednika Vrhovnog suda izneseno početkom tjedna, u kojem upozorava da prijetnje bojkotom izbora od strane Udruge hrvatskih sudaca nisu društveno prihvatljive te da suci ipak svoje zahtjeve ne bi trebali pokušati ostvariti kroz ugrožavanje demokratskih i izbornih procesa.

“Posebno uzimajući u obzir da je Udruga hrvatskih sudaca dva puta u proteklom tjednu odbila ispunjenje vlastitog zahtjeva o uvođenju materijalnih prava i u prosjeku povećanje mjesečnih primanja za 700 eura neto u manje od godinu dana”, dodao se u priopćenju.

Da je Udruga hrvatskih sudaca prihvatila prijedlog, kažu u Ministarstvu, “to bi bilo najveće povećanje plaća sudaca u proteklih nekoliko godina. Nažalost, odbijanjem vlastitog zahtjeva i povećanja primanja, Udruga hrvatskih sudaca ponovno je dokazala da je odluka o provođenju štrajka donesena danima prije posljednjih razgovora s Vladom i prije Odluke Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca. Time su preuzeli odgovornost za štrajk i sve njegove posljedice”.

Vlada dva puta povećala osnovicu za izračun plaća sudaca i druga prava

Iz Ministarstva ponovno podsjećaju da je aktualna Vlada premijera Andreja Plenkovića dva puta povećala osnovicu za izračun plaća sudaca, 2019. godine za 6 posto i 2023. za 13 posto.

Ujedno, dodaju, povećana su i druga prava koja su ostvarena u prethodnoj godini, a koja su pridonijela povećanju primanja pravosudnih dužnosnika. Udvostručene su naknade za dežurstva i povećane naknade za upućivanje sudaca na viši sud.

Podaci o povećanim plaćama sukladno  COP-u

Takvo povećanje ne zasniva se na pretpostavkama, već na realnim podacima o isplaćenim plaćama sukladno sustavu Centraliziranog obračuna plaća (COP) prema kojima se svim sucima obračunavaju plaće, napominju u Ministarstvu.

“Nakon lanjskih povećanja, plaće nekih od sudaca već su preko 1000 eura veće od prosječne hrvatske plaće, a uvođenjem materijalnih prava bi došlo i do novog povećanja. Nažalost, odbili su i to, i idu u štrajk”, dodaju.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave ističu da su i oni i čitava Vlada više puta pokazali pokazali poštovanje prema sudbenoj vlasti.

Nastavak dijaloga

I dalje iskazuju spremnost za nastavak dijaloga, iako, ocjenjuju, “dosadašnje spominjanje različitih ultimatuma, prijetnji bojkotom izbornih povjerenstava ili pak unaprijed dogovoren scenarij provedbe štrajka, prije bilo kakvog prijedloga Ministarstva, nisu dobra polazišna točka za daljnje razgovore i postizanje dogovora”.

Uostalom, kažu iz Ministarstva, sam predsjednik Vrhovnog suda bilo kakvu opstrukciju demokratskih procesa javno je osudio.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave ima otvoreni dijalog s predstavnicima sudbene vlasti i predsjednikom Vrhovnoga suda te ostaje privrženo nastavku razgovora s ciljem postizanja dogovora po pitanju zahtjeva u okvirima koji su jasno i javno predstavljeni Udruzi hrvatskih sudaca”, zaključuje se u priopćenju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Almstrella

prije 5 mjeseci

))))) Vruće djevojke čekaju vas na - - - - - Top25.fun