FRINGE OSTAJE U CRESU Povukli se oni koji ne vole burlesku i zabavu

Autor:

27.05.2018., Zagreb - Nakon 3 dana u Rijeci, Hrvatski burlesk i kabaret festival ulazi u svoje veliko finale na eventu Big Gala koji se odrzao u klubu Diana, u Ilici 8. Betty Fvck."nPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Vijećnici koalicije HDZ-HRAST-Suverenisti povukli su svoj prijedlog o zabrani održavanja i sufinanciranja festivala Fringe gradskim novcem, koji je izazvao veliko zanimanje javnosti, najviše zbog točaka koje sadrže burlesku.

Prijedlog su plasirali kao točku dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Cresa, a za govornicom je vijećnik Roby Orlić rekao da prijedlog nije samo njihov, već i 600 potpisnika peticije, među kojima su zastupljene razne struke i političke opcije.

Protiv zabrane

Robert Kučić, predsjednik Vijeća, usprotivio se održavanju takvih programa u ranim večernjim satima na rivi, već je predložio zatvorene prostore, ali protivi se zabrani festivala. Slično razmišlja i njegova stranačka kolegica Lara Bressan.

Nestranački vijećnik Marčelo Damijanjević izjavio je da bi podržao odluku o zabrani, no da je ona postavljena tako da pokriva isključivo konkretni događaj, ali ne i slične festivale koji bi se mogli pojaviti pod drugim nazivima, pa odluka ne bi riješila bit problema.

PERVERZIJE I NEUKUS HDZ-ovoj koaliciji smetaju ‘cvjetići na bradavicama’, traže zabranu festivala

Eliana Zec Solina s liste SDP-a i partnera rekla je da je u krugu te političke opcije bilo govora o amandmanu, no odustali su kada su vidjeli predlagačevu formulaciju koja sadrži zabranu: “Ovakvom odlukom riskirali bismo stvaranje presedana koji bi ubuduće omogućio zabrane kulturno-umjetničkih događanja bez pravnog temelja”.

Đanino Sučić je SDP-ovoj vlasti u Cresu spočitnuo da je propustila prilagoditi postojeće odluke, a HDZ-u da je trebao uputiti organe države, u kojoj je na vlasti, da riješe problem, piše Novi list.

“I za ‘nabijanje’ glazbe do četiri sata ujutro postoje peticije, pa se to ne poštuje, rekao je Sučić.

Bitno i nebitno

Gradonačelnik Marin Gregorović (SDP) otklonio je odgovornost Grada, rekavši da festivalski organizatori nisu tražili suglasnost, a da je nakon prijava na teren upućeno komunalno redarstvo, koje je o stanju obavijestilo policiju, ali da “ne zna zašto policija nije reagirala”.

Jedini hrvatski burlesk i kabare festival ove godine u Rijeci i Zagrebu

Poručio je da u Vijeću postoji suglasnost da dio sadržaja festivala nije bio primjeren mjestu i vremenu, ali i da ima dojam da je jedini razgovarao s organizatoricom u nastojanju da riješi problem.

Povlačeći prijedlog i najavljujući izradu novog, Orlić je rekao da njega i kolege pokušavaju prikazati kao ekstremiste, a Damijanjević je prokomentirao da je tema izazvala daleko veću pažnju medija na nacionalnoj razini od nedostatka liječnika na otoku ili štete koju stvara divljač, što su svakodnevna, bitnija pitanja za život na Cresu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.