‘FRiKK je jedina udruga koja spaja amatere i profesionalce u kulturi’

FRiKK je udruga za film, radio, kazalište i književnost kojoj je cilj okupiti umjetnike iz područja filma, radiofonije, književnosti i kazališta te ih povezati za jačanje kulture u Hrvatskoj i svijetu. Kako je rekao Robert Roklicer, predsjednik FRiKK-a, u Hrvatskoj su društva koja se bave kulturom i umjetnošću osposobljena samo da podržavaju članove koji su unutar tog hermetičkog kruga. Ali što u slučaju kada jedan filmski redatelj traži glumce ili, primjerice, direktora fotografije? Ili ako autor romana traži dramaturga koji će mu književno djelo preraditi u scenarij? Nažalost, nijedno društvo ne bavi se ‘’povezivanjem’’ različitih umjetničkih ideja. Stoga FRiKK kroz bazu podataka omogućava svojim članovima da brže i lakše ostvare svoje afinitete u širem spektru umjetnosti.

FRiKK je osnovan prvenstveno zato da okupi u svom timu profesionalce i one koji su se tek počeli afirmirati u kulturi i umjetnosti. Član FRiKK-a može postati svaka osoba koja profesionalno djeluje u području filma, radija, kazališta ili književnosti ili se tek počinje afirmirati u nekom od tih područja, a potrebna joj je potpora radi lakšeg snalaženja u ‘šumi’ nepreglednih veza i ogranaka“, kazao je scenarist i glumac Roklicer. Tvrdi da je današnja situacija u kulturi zaostala u poimanju modernog vremena pa je stoga kulturnjaku u Hrvatskoj vrlo teško povezati sve niti. Jedno od događanja koje FRiKK organizira je tribina Jutra poezije i odnedavno je ona dio te udruge. S obzirom na to da je to najstarija pjesnička tribina takvog tipa u Europi, osnovana 1964. godine, FRiKK želi nadograditi njezinu dugovječnost i kvalitetu.

„Na tribinama Jutra poezije podjednako nastupaju glumci i glazbenici, organiziraju se izložbe slika, fotografija i skulptura te u skladu s novim Zakonom o udrugama, FRiKK je najbolje mjesto da tribine Jutra poezije opstanu i poslije nas. Želimo oformiti bazu podataka kompetentnih osoba iz tih područja, ali pritom ne želimo izostaviti ni one koji se tek afirmiraju. Druga stvar koja nam je također prioritetna je postaviti već gotove projekte u Hrvatskoj, ali i šire. Tribine Jutra poezije mogu gostovati u svakom gradu, dok predstava ‘Tin’ koju je napisao i režirao Željko Senečić, u produkciji FRiKK-a, ima vrlo zanimljiv sadržaj koji bi svugdje mogao biti odlično prihvaćen. Planiramo snimiti dokumentarno-igrani film ‘Kuća’ po scenariju inspiriranom istinitim događajima’, kazao je Roklicer.

Komentiraj