Film & glazba
Decoration icon

Joaquin Phoenix

Francuski mediji obrušili se na film “Napoleon”, evo kako im je redatelj Ridley Scott odbrusio

Autor:

Sony Pictures

„Napoleon“ je novi film redatelja Ridleya Scotta u kojem Joaquin Phoenix glumi francuskog cara iz 19. stoljeća i u kojem se prikazuje njegov uspon te problematičan odnos sa caricom Joséphine de Beauharnais koju glumi Vanessa Kirby. Prve kritike filma su podijeljene, jedni ga smatraju remek djelom, drugi tvrde da film ne odgovara povijesnim činjenicama. Oni, koji su se najviše obrušili na film, su francuski mediji, redom Le Figaro, Le Point i francusko izdanje magazina GQ.

Ridley Sott je na prve kritike o tome kako dijelovi filma ne odgovaraju povijesnim činjenicama poručio „Saberite se“. No, sada su uslijedile nove negativne kritike pa tako u francuskom izdanju magazina GQ stoji kako je film „duboko nespretan, neprirodan i nenamjerno smiješan“ zbog scena u kojima francuski vojnici uzvikuju „Vive La France“ s američkim akcentom.

Odgovarajući na te kritike u intervjuu za BBC News, Scott je rekao „Francuzi ne vole ni sami sebe“ ali je dodao kako se to ne odnosi na sve Francuze jer se publici kojoj je prikazao film u Parizu „Napoleon“ dopao.

Povjesničar Dan Snow jedan je od onih koji je objavio kako postoje povjesne netočnosti u filmu. Za početak, na posteru filma tvrdi se da je Napoleon stigao niotkuda, što nije istina jer je njegov otac bio aristokrat. Nadalje, on tvrdi da u poznatoj bitki kod egipatskih piramida Napoleon uopće nije pucao kao što se to prikazuje u filmu niti je bio prisutan prilikom egzekucije Marie-Antoinette.

Redatelja je u intervjuu za magazin Empire štitio Joaquin Phoenix tvrdeći da je film „iskustvo prikazano kroz oči Ridleya Scotta“ te je dodao „Ako doista želite shvatiti Napoleona onda bi ga trebali sami proučavati“.
Film će se početi prikazivati u hrvatskim kinima 23. studenoga nakon čega će se prikazivati na streaming platformi Apple TV+.

Inače, Ridley Scott ima 85 godina ali je u recentnom intervjuu za The Times rekao kako mu rok trajanja kao redatelja još nije istekao te je to objasnio riječima „Otkako je Martin Scorsese počeo planirati film ‘Ubojice cvjetnog mjeseca’ ja sam snimio četiri filma. Ne razmišljam o tome. Ustanem se ujutro i kažem ‘Sjajno! Još jedan stresan dan’“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.