FRANCUSKA Mirni prosvjedi “žutih prsluka”

“Žuti prsluci” mirno su prosvjedovali u nedjelju u Francuskoj, dan nakon nasilja u Parizu koja su okaljala prvu obljetnicu prosvjednog pokreta ovog vikenda.

Nekoliko stotina osoba okupilo u Parizu na Trgu Italija, a robna kuća Galeries Lafayette je zatvorena početkom poslijepodneva nakon upada više desetaka “žutih prsluka”.

“Organizirali smo novi dan prosvjeda jer je ovo obljetnički vikend. Nadamo se rezultatima naših akcija”, rekao je Faouzi Lellouche, jedan od organizatora skupa koji je također organizirao skup koji je trebao početi subotu, ali ga je nakon nasilja obustavila policija. Lellouche je upozorio da se radi o političkoj odluci s ciljem diskreditacije prosvjednika.

Ministar unutrašnjih poslova Christopher Castaner je kritizirao “razbojnike koji su se došli u subotu tući i boriti s policijom i spriječiti vatrogasce u zaštiti života”.

Pariška policijska prefektura je poslijepodne navela da je 31 osoba privedena i da je tijekom jutra izvedeno 1631 kontrola. U subotu je privedeno 254 osoba u Francuskoj, od kojih 173 u Parizu.

U Rouenu se okupilo oko 200 osoba, a zabilježeni su i manji skupovi u Rennesu i u Nantesu.

Komentiraj