EPA/RITCHIE B. TONGO

FOTO/VIDEO: BOMBA NA MOTOCIKLU Najmanje 27 poginulih u Bangkoku, tijela razasuta po ulici

Bomba koja je eksplodirala u neposrednoj blizini svetišta u središtu Bangkoka ubila je najmanje 16 ljudi, a ozlijeđeno je još 80, javlja BBC. Ipak, policija i lokalni mediji prenose kako je broj mrtvih 27, među kojima je i četvero stranaca.

Policija je potvrdila kako je bomba bila na motociklu i eksplodirala je u neposrednoj blizini hinduističkog svetiša i jednog od najpopularnijih turističkih odredišta u Bangkoku Erawan. Izvješća govore i kako je druga bomba pronađena u blizini, te kako je osigurana. Još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost za napad. Tajlandska je vlada priopćila kako je napad bio usmjeren na strance.

“Ljudi koji su napali ciljali su strance, a željeli su oštetiti turizam i gospodarstvo”, rekao je ministar obrane Prawit Wongsuwong. Bangkok Post izvijestio je kako su se dogodile dvije ekplozije – jedna od bombe na motocilu, a druga s uređžaja na električnom stupu. Policija je kazala kako je za bombu korišteno 5 kilograma TNT-a, a električni sklop za kojeg se sumnja da je korišten u napadu pronađen je oko 30 metara od mjesta zločina.

 

  • BBC-jev izvijestitelj s terena kaže kako Bangkokom vlada kaos, te kako su dijelovi tijela razbacani po ulici. Svetište koje je napadnuto je vrlo dobro poznato, a nalazi se pored hotela sa pet zvjezdica. “Kada sam stigao, već su raščistili tijela izvan svetišta, ali još su uvijek dijelovi ljudskih tijela bili razbacani po ulici. Strašno”, rekao je jedan svjedok.

 

“Bilo je kao u mesnici. Tijela su bila razbacana posvuda. Bilo je užasno”, prenosi riječi bolničara Reuters.

Napadnuti hram posvećen je hindu bogu Brahmi, ali svakoga ga dana posjećuju tisuće budista. U blizini se nalazi i veliki trgovački centar. “Mogu potvrditi da se radi o bombi, ali ne i koje vrste. Istražujemo”, kazao je glasnogovornik policije za AFP.

BBC-jev dopisnik iz Bangkoka kaže kako su bombaški napadi tamo vrlo rijetki, iako je raskrižje na kojem se napad dogodio posljednjih godina bio sredušte brojnih političkih prosvjeda. Na Tajlandu posljednjih desetak godina vlada rivalstvo između političkih frakcija, a vojska je prošlog travnja preuzela vlast nakon povremeno nasilnih protuvladinih prosvjeda.

Komentiraj