HINA/ Denis CERIĆ

Fotoreporteru Nacionala Saši Zinaji nagrada HND-a za fotografiju godine

U Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu danas su dodijeljene godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva povodom obilježevanja Svjetskog dana slobode medija.

Fotoreporter Nacionala Saša Zinaja dobio je u četvrtak nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju, i to za fotografiju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na premijeri baletne predstave Labuđe jezero u Hrvatkom narodnom kazalištu.

“Uhvatiti trenutak okom i kamerom, zabilježiti ga za vječnost i ne ostaviti prostora za velika objašnjenja –san je svakog fotoreportera. Upravo to postigao je Saša Zinaja fotografijom koja govori više od tisuću riječi. Iznimno spretno ulovljenim trenutkom šoka koreografa Vladimira Malakhova na premijeri baleta Labuđe jezero u zagrebačkom HNK kada se, mimo svih običaja i protokola, na scenu popela predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kako bi čestitala ansamblu, Saša je oslikao ne samo konkretan događaj već i puno više. Ovjekovječio je ne samo trenutak koji, kada je Predsjednica u pitanju, obilježava prošlu godinu, već i cijeli njezin mandat. Ta fotografija ne govori samo o Predsjednici države, već predstavlja sliku hrvatske politike. Ona je metafora svih slave i moći željnih. Nekad je sasvim dovoljna jedna jedina fotografija da u sebi zarobi osnovi ritam cijele godine”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Saša Zinaja

Nagradu Novinar godine dobila je Maja Sever.

“Profesionalnim je angažmanom pomogla radu i aktivnosti mnogobrojnih udruga i pojedinaca koji su teško dobivali „minutažu“ u prime timeu. Upravo su u mozaičnoj emisiji HRT-a „Hrvatska uživo“, koju je vodila i uređivala, pravo javnosti, a potom i ostvarivanje svojih prava, dobile majke njegovateljice djece s najtežim invaliditetom, udruga djece s Down sindromom, socijalno najugroženiji, humanitarne i braniteljske udruge, sindikati, predstavnici manjina i brojni drugi. Pratila je i otvarala brojne teme vezane za znanost, kulturu, školstvo i sport. Nakon lanjskog ukidanja emisije „Hrvatska uživo“ nastavila je raditi u emisiji „Nedjeljom u 2“. U fokus je uvijek stavljala čovjeka i tako vratila povjerenje u javni servis koji se obraća najranjivijima. Zbog svog je rada, ne pristajući na neprofesionalnost, kompromise, poluistine, šutnju i poltronstvo, nerijetko bila izložena napadima, prijetnjama i prozivkama”, navodi se u obrazloženju.

Nagradu Maiju Jurić Zagorka za pisano novinarstvo osvojila je Kristina Turčin za tekst “Ni bračni par bez djece nije obitelj”, objavljen 28. rujna 2017. godine u Jutarnjem listu. Nagradu Marija Jurić Zagrka za radijsko novinarstvo ove godine nije dobio nitko. Nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo dobila je Ivana Petrović komentatorica Nove TV, za izvještavanje iz Haaga tijekom presude šestorici. Nagradu za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić dobili su Zoran Marinović i Marino Grgurev za snimateljski prilog „Mosul, prva crta bojišnice“, prikazan na Novoj TV.

Za svoj rad „Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca iz romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju“, objavljen 1. srpnja 2017. godine na portalu Srednja.hr nagrade Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo i isti nagradu za istraživačko novinarstvo dobila je Dora Kršul.

Nagradu Otokar Keršovani za životno djelo dobila je Višnja Biti.

Zagreb, 03.05.2018 – U povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, održana je tradicionalna godišnja dodjela nagrada Hrvatskog novinarskog društva (HND). Natjecao se veliki broj novinarki i novinara, a nagrade se dodjeljuju u devet kategorija: za pisano, za radijsko, za televizijsko, za internet i istraživaèko novinarstvo, kao i za novinsku fotografiju, snimateljski rad, za životno djelo i za Novinara godine. Na fotografiji dobitnici nagrada Marino Grgurev, Maja Sever, Dora Kršul, Ivana Petroviæ, Višnja Biti, Kristina Turèin, Saša Zinaja.
foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Komentiraj