Web detektivi

FOTO: Završio projekt Web detektivi, 95 hrvatskih učenika dobilo prigodne diplome

Prošli tjedan je završio projekt ‘Web detektivi’ kojeg su proveli Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnji s Policijskom upravom Osječko-baranjskom, Odjelom prevencije uz podršku tvrtke Microsoft Hrvatska.

Tijekom pet tjedana, projekt educiranja djece o tome što je neprimjereno ponašanje na internetu, kako ga spriječiti i prijaviti proveden je u pet županija, a ukupno je educirano 95 web detektiva koji su prošli radionice na teme Sigurnost na internetu i Informacijsko-komunikacijska tehnologija. Cilj projekta je povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zloupotrebe interneta i društvenih mreža te doprinijeti općoj sigurnosti djece podizanjem razine pristojne internetske komunikacije kroz educiranje djece, mladih, roditelja i nastavnika o odgovornom i savjesnom korištenju interneta.

Projekt ‘Web detektivi’ proveden je u Osječko-baranjskoj županiji, u Osnovnoj školi Dore Pejačević u Našicama, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Vinkovcima, u Brodsko-posavskoj županiji, u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Slavonskom Brodu, u Požeško-slavonskoj županiji, u Osnovnoj školi Dobriša Cesarića u Požegi i u Virovitičko-podravskoj županiji, u Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Slatini. Po trenutnim naznakama projekt ‘Web detektivi’ bi se mogao proširiti i na susjedne zemlje s obzirom na iskazani interes partnerskih organizacija.

Radionice o sigurnosti na internetu je držao koordinator za podršku i informiranje Boris Radanović iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu putem Skype for Business alata, a radionicu o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama su održali policijski službenici iz Odjela prevencije. Djeca su sa zanimanjem pratila svaku radionicu, usvojila znanje, a u ulozi dječjih web detektiva ubuduće će prepoznavati i prijavljivati neprimjerene sadržaje na internetu. Po završetku radionica, svaki je sudionik dobio službenu diplomu i iskaznicu web detektiva, kako bi se naglasila potvrda stečenih znanja i vještina te važnost djelovanja svakog pojedinca u sprječavanju zlostavljanja. Pomoću jedinstvenog koda s iskaznice mali detektivi će moći prijaviti neprimjereni internetski sadržaj putem dojavnog internet obrasca i time ispuniti svoju zadaću web detektiva koja uključuje i prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta.

“Istraživanje provedeno krajem prošle godine u osnovnim i srednjim školama, koje je obuhvatilo 7 000 učenika, pokazalo je da će se 34 posto djece, ako će biti žrtve nasilja, odlučiti obratiti za pomoć prijatelju. Zato je važno da su web-detektivi djeca njihove dobi. Web-detektivi će preko svog identifikacijskog ključa moći pristupiti posebnoj web stranici te prijaviti sve one sadržaje za koje misle da su neprimjereni”, rekao je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

“Danas je izuzetno važno da djeca znaju kako prepoznati neprimjereno ponašanje na internetu, a od novih web detektiva sada očekujemo da odmah reagiraju na takva neprimjerena ponašanja na internetu te da ujedno o tome educiraju svoje vršnjake i prijatelje.  Zadovoljstvo mi je što je ova faza projekta uspješno završena i što raste društveni interes za sustavno upoznavanje i obrazovanje najranjivijih skupina s temom sigurnosti na internetu. Na taj način jačamo širenje svijesti o ovoj važnoj temi za 21. stoljeće. Želim se zahvaliti svim partnerima uključenima u ovaj uspješno realizirani projekt za koji već sad znamo da je potaknuo interese za provođenjem i u našoj regiji”, izjavio je  je Ivan Vidaković, direktor Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Ovaj projekt ne bi mogao biti izveden bez velike pomoći škola u kojima naglašavaju kako putem građanskog odgoja educiraju djecu o ponašanju i u virtualnom svijetu, ali da radionice daju posebnu vrijednost tim naporima. “Sva današnja djeca korisnici su interneta i brojni sadržaji na društvenim mrežama su im dostupni, ne samo putem računala, već i putem mobitela. Sigurna sam da će se učenici nakon ove edukacije odgovornije ponašati na internetu, a isto tako i kritički odnositi prema objavljenim sadržajima”, rekla je Verica Marinović, učiteljica fizike, informatike i tehničke kulture OŠ Dore Pejačević u Našicama.

U školi Eugena Kumičića u Slatini naglašavaju kako nastoje biti digitalno zrela e-škola i intenzivno koristiti IKT kako bi postigli više u edukaciji, kako učitelja, tako i učenika i roditelja. “Svi naši učenici puno znaju o prednostima interneta i situacijama kada je koristan i poželjan, a vrlo malo o opasnostima koje internet donosi. Iako u školi učenike educiramo kroz nastavu i radionice te prezentacije o navedenom, educiranje učenika kako da postanu web detektivi i pronalaze neprimjerene sadržaje, samo je stepenica više u njihovom obrazovanju i poticaj na odgovorno ponašanje i komunikaciju na internetu. Ponosni smo što će i naši Eugenijalci biti dio tima Web detektiva te će im ta značajna uloga biti izvrsna motivacija za kontinuiranu edukaciju”, rekla je Nataša Ivanić, stručna suradnica pedagoginja OŠ Eugena Kumičića u Slatini.

A o tome što su o radionicama rekli web detektivi pročitajte ovdje:

„Danas mi je na radionici bilo dobro, naučila sam da prvo treba promisliti, a zatim nešto objaviti.“, Lucija, Našice

„Najviše mi se svidjelo to što smo dobili diplome i kape i to što smo naučili puno novih stvari o tome kako se ne treba ponašati na društvenim mrežama.“, Roko, Vinkovci

„U slučaju neprimjerenog sadržaja mogu se obratiti roditeljima, odraslim osobama pa čak i policiji“, Patrik, Slavonski Brod

„Danas sam na radionici naučio sam što je URL, koji je to neprimjereni sadržaj, kako ga pronaći i kako ga prijaviti“, Silvio, Požega

„Svojim prijateljima ću reći kako je ova radionica jako dobra jer ćemo moći prijavljivati neprimjereni sadržaj i smanjiti broj nečega što ne bi trebalo biti na internetu“, Sara, Slatina

Komentiraj