FOTO/VIDEO: Najmanje 35 mrtvih, traže se preživjeli pod ruševinama

EPA/LUCA ZENNARO

U blizini talijanskog grada Genove u utorak se urušio vijadukt, javljaju tamošnji mediji. Vijadukt je dio autoceste A10, visok je oko 100 metara, a na vijaduktu je u trenutka urušavanja bilo automobila. Posljedice su stravične, oduzimaju dah. Iz sata u sat povećava se verificirani broj žrtava.

20.45 Hrvatski vozač Rudolf Polunić s autobusom je prošao preko vijadukta u Genovi samo pola sata prije nego se on urušio.

“Vozio sam autobus prema Hrvatskoj i prešao sam preko vijadukta Polcevera samo pola sata prije nego što se urušio. Šokiralo me kad mi je stigla poruka da je ta cesta potpuno nestala”, kazao je Polunić.

“U trenutku kad je prolazio, sve mu je izgledalo normalno kao i svaki put kad bi vozio. Puhao je lagani vjetar i padala je kišica. U jednom trenutku, u sredini vijadukta, snažno je zapuhalo, pa sam morao paziti da me vjetar ne zanese”, ispričao je Polunić za 24 sata.

Podsjetimo, na talijanskoj autocesti A10 u utorak oko 11,30 sati srušio se dio vijadukta Morandi u Genovi, a po posljednjim podacima u urušavanju je poginulo 35 ljudi.

18.45 Novinar Pagelle Politice, Carlo Canepe javio se za televiziju N1 iz Genove, gdje se dogodila tragična nesreća koja je odnijela desetke života.

“Ne zna se točan broj preminulih, ima nešto više od trideset žrtava, još ima onih koje tražimo ispod ruševina”, rekao je Canepe.

Osvrnuo se i na uzroke rušenja vijadukta: “Danima se govori o ovom mostu, no ne može li se znati je li vezano uz most koji nije konstruiran dobro, no nije se moglo predvidjeti ovako nešto. Rađeno je na ovom mostu prije nekoliko godina, ali ovo je veliko iznenađenje. Postoji nekoliko hipoteza vezanih uz kišu i munje, ali ništa se sa sigurnošću ne može reći”.

18.00 Izvori iz vatrogasaca kazali su ANSA-i da je u urušavanju vijadukta u Genovi poginulo najmanje 35 ljudi, a pet osoba je u teškom stanju u bolnici. Četiri osobe su žive izvučene iz ruševina. Izvor iz policije je kazao da je među žrtvama i jedno dijete.

17.30 Spasioci su kazali da postoji mogućnost da se uruše i drugi dijelovi vijadukta. “Postoji rizik da i drugi dijelovi vijadukta padnu”, kazao je jedan od spasioca te dodao kako su zato evakuirali ljude iz okolnih zgrada, piše ANSA.

Zamjenik talijanskog ministra infrastrukture Edoardo Rixi kazao je da su u rušenju viadukta poginule 22 osobe, dok su četiri osobe iz ruševina izvučene žive, piše ANSA.

Fotografije s mjesta događaja pokazuju ruševine ispod mjesta gdje je nekada bio srednji dio vijadukta. Vijadukt se urušio oko 11:30 sati po lokalnom vremenu uslijed jakih kiša. Jedan svjedok je za televiziju Sky Italia rekao kako je vidio “osam ili devet” vozila na vijaduktu kada se on urušio u “apokaliptičnoj sceni”.

Na mjesto događaja odmah su izašle spasilačke službe. Talijanski mediji navode kako je poginulo ‘na desetke ljudi’. Na mjesto nesreće uputio se ministar prometa Danilo Toninelli, koji je preko Twittera poručio kako se radi o strašnoj tragediji.

Talijanski mediji javljaju kako je dosad potvrđeno 11 smrtnih slučajeva, a među poginulima je i jedno dijete. Talijanski mediji, u međuvremenu, pišu kako je broj mtvih narastao na 30.

Zaposlenik hitne službe rekao je kako zasad može potvrditi samo dvoje ozlijeđenih, no da se pretpostavlja “da će nažalost biti mnogo mrtvih”.

Glasnogovornik hitne pomoći kazao je da strahuje da će broj mrtvih biti ogroman. “Čini se da je broj mrtvih velik, ali ne bih htio ništa prognozirati”, kazao je kratko.

La Republica piše kako su zbog curenja plina tijekom spašavanja, vatrogasci bili prisiljeni evakuirati cijelo područje intervencije.

Dijelovi autoceste prema Milanu i sjeveru Italije su zatvoreni.

Ovo je trenutak u kojem se vijadukt srušio. “O, Bože! O, Bože sveti!”, mogu se čuti glasovi na snimci.

Vijadukt Morandi je sagrađen u 1960-im godinama. Talijanski mediji navode kako je razlog rušenja slaba konstrukcija. Vijadukt je obnovljen 2016. godine i prolazi iznad trgovačkih cenatara, tvornica, stambenih zgrada, željeznice Genova-Milan i rijeke Polcevera.

Komentiraj