FOTO: TRIBINA ‘PUKO NAM JE FILM’ Nuić pobjesnio na branitelje: “Ovdje je 600 imena i prezimena, a tko ste vi?”

Autor:

20.02.2017., Zagreb - U kinu Europa predstavljena inicijativa Puk'o nam je film ciji je cilj zastita neovisnosti hrvatske kinematografije od utjecaja politike. Antonio Nuic. 
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U ponedjeljak je u maloj dvorani kina Europa održana tribina inicijative ‘Puko nam je film’, pokrenutoj kako bi se politika odvojila od filma. Na tribini je bila i Zorica Gregurić iz Koordinacija udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, jedna od glavnih kritičara Hrvoja Hribara i HAVC-a.

“Ovo je moj najdublji naklon svim braniteljima Vukovara! Nema čovjeka među ovih 600 ljudi koji misli išta loše o hrvatskim braniteljima. Nijedan! Ovdje je 600 imena i prezimena, pitanje je tko ste vi!”, obratio se redatelj Antonio Nuić predstavnicima braniteljskih udruga koji su nekoliko puta prekidali njegov govor.

20.02.2017., Zagreb - U kinu Europa predstavljena inicijativa Puk'o nam je film ciji je cilj zastita neovisnosti hrvatske kinematografije od utjecaja politike. Zorica Greguric.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

20.02.2017., Zagreb – U kinu Europa predstavljena inicijativa Puk’o nam je film ciji je cilj zastita neovisnosti hrvatske kinematografije od utjecaja politike. Zorica Greguric.
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

“Situacija u društvu je vrlo alarmantna, takva da se o nečemu tako bitnom kao što je hrvatska kinematografija, ne raspravlja s maksimumom merituma, nego se uvodi nešto što se može nazvati hrvatski dilentatizam. To je pojava da neznalice pokušavaju pomoći široj zajednici i uređuju djelatnosti o kojima nemaju pojma”, kazao je Nuić, prenosi Dnevnik.hr.

Naglasio je kako su, da bi se izbjegao sukob interesa, ušlo u sukob sa zdravim razumom, koji će prestati tek kada se cijela Hrvatska počne ponašati odgovorno. Dana Budisavljević, redateljica, rekla je da se inicijativi pridružila zbog osjećaja da je filmskoj zajednici učinjena velika nepravda. Dodala je kako se članove te zajednice već godinu dana vrijeđa da su kriminalci i pripadnici zločinačke organizacije, a bez ikakvih dokaza.

Budisavljević je kazala kako od Ministarstva kulture i Vlade taže da se izradi jasan pravni okvir, kojim će se garantirati rad bez političke kontrole.

Glumac Goran Navojec je rekao da je financijska revizija, koja je ustanovila nepravilnosti u HAVC-u, izašla daleko iz svojih okvira. “Mi smo glumci koji volimo svoju domovinu, sva publika može biti ponosna i kad radimo izvan granica, a koliko je ponosna kad radimo tu, to znamo i sami”, rekao je Navojec, dodajući da u Europi ne postoji zemlja u kojoj ministri odobravaju filmove jer je to nedopustiv oblik cenzure i političke kontrole.

20.02.2017., Zagreb - U kinu Europa predstavljena inicijativa Puk'o nam je film ciji je cilj zastita neovisnosti hrvatske kinematografije od utjecaja politike. Goran Navojec.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

20.02.2017., Zagreb – U kinu Europa predstavljena inicijativa Puk’o nam je film ciji je cilj zastita neovisnosti hrvatske kinematografije od utjecaja politike. Goran Navojec.
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

“Ja sam duplo više snimio prije HAVC-a nego za vrijeme HAVC-a, ali i dalje mislim da je taj sustav fantastičan. A kad sam te filmove snimao, nigdje nisu postojali mladi autori, nitko im nije mogao dati sredstva”, rekao je Navojec.

“Slažem se da HAVC nije idealna institucija, niti je Hribar Isus Krist koji pretvara vodu u vino. Ako udarate na Hribara, udarajte, ali nemojte udarati po nama, dobili smo batina dovoljno”, obratio se Krstulović grupi u publici, predstavnika braniteljskih organizacija koje su proteklih tjedana žestoko napadale upravo HAVC i Hribara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)