FOTO: Sutra riječka premijera predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’

Autor:

Foto: Saša Zinaja

‘Naše nasilje i vaše nasilje’ svoju šestomjesečnu turneju po Europi zaokružuje premijerom u Rijeci, u utorak 22. studenog u 19.30 sati na sceni HKD-a na Sušaku. Po završetku premijerne izvedbe, na sceni će biti održan i prvi razgovor s publikom.

Predstava Olivera Frljića, uz glumce Slovenskog mladinskog gledališča i Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, nastala je u međunarodnoj koprodukciji što ju čine HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), HAU Hebbel am Ufer (Njemačka), Wiener Festwochen (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče (Slovenija), Kunstfest Weimar (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel (Švicarska) i Internacionalni teatarski festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka).

Do sada je predstava izvedena u Beču, Weimaru, Berlinu, Sarajevu, Ljubljani, Bydgoszczu, Cluju, a u subotu 19. studenog bit će izvedena i u Subotici.

V.d. intendanta i dramaturg predstave Marin Blažević kazao je kako se o predstavi već mnogo pisalo, pisale su se i kaznene prijave te kako izaziva skepsu zbog koje ga ne bi iznenadilo da i prije njene riječke premijere, bude onih koji će tražiti skidanje s repertoara. Dodao je kako je riječ o vjerojatno trenutno najkontroverznijoj predstavi u Europi. Najavivši što se sve u kazalištu prikazuje ovih dana, pojasnio je raznolikost političkih, društvenih i umjetničkih interesa koje narodno kazalište treba zadovoljiti s obzirom na različitost svoje publike.

Jelena Kovačić, v.d. ravnateljica Hrvatske drame, podsjetila je kako je sve počelo praizvedbom u Beču na Wiener Festwochenu 29. svibnja te kako Rijeka ima priliku provjeriti što je u predstavi zapravo kontroverzno. Naglasila je kako će poslije svake izvedbe biti organiziran razgovor publike s glumcima i predstavnicima Kazališta. Dodala je kako predstava problematizira odnos europske i američke politike s Bliskim istokom te kako se većina kritičara složila, nakon što je predstava izvedena u Ljubljani, da se radi o najboljoj predstavi Olivera Frljića.

Asistentica redatelja i izvođačica, Barbara Babačić rekla je kako se prenaglašenom ironijom pokušava stvoriti jaz između publike i glumaca i isprovocirati reakciju. Pojasnila je dvije vrste nasilja, subjektivno i objektivno, vidljivo i nevidljivo, ono na granicama, u srcu Pariza, ili ono koje glumci “izvršavaju” nad publikom.

Po riječima glumice Nike Mišković, Oliver Frljić je režirao predstavu koja se tiče svih nas, predstavu u kojoj je pokazao mnogo novoga, ona je i multimedijalna, “simplificirano komplicirana, poetična, brutalna i tužna”, kaže Nika Mišković. Uz to je naglasila kako su ih u zajedničkom radu na predstavi zanimali društveni simptomi, razotkrivanje sistema i dekonstrukcija sistema te kako joj zasigurno nije cilj da publika utone u ugodu već da ih probudi, ‘mi smo vaši kazališni teroristi’.

Glumac Dean Krivačić smatra kako prostor sloboda treba biti upravo kazalište. Marin Blažević nadovezao se kako se o svim temama kojima se ova predstava bavi piše na svjetskim portalima, o njima javno raspravljaju vrhunski svjetski intelektualci i filozofi, a kada se ista pitanja postave u kazalištu, postaju nepoželjna. “Kritična su se pitanja i provokacija utjelovile u izvođačkom tijelu glumaca, performera koji svojom spremnošću, umjetničkom zrelošću i vlastitom voljom te odgovornošću pokazuju koliko su, ne samo izvrsni, nego i iznimno hrabri umjetnici”, rečeno je.

Inspiriranu romanom ‘Estetika otpora’ autora Petera Weissa, predstavu je režirao i glazbu odabrao Oliver Frljić, dramaturg je Marin Blažević, scenograf Igor Pauška, kostimografiju i oblikovanje maske osmislila je Sandra Dekanić, a svjetlo je oblikovao Dalibor Fugošić.

U predstavi igraju Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer, Blaž Šef.

‘O Našem nasilju i vašem nasilju’ ste slušali i čitali. Sada ga i pogledajte! Na vlastitu odgovornost.

alexi-pelekanos-7

alexi-pelekanos-6

alexi-pelekanos-9

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)