FOTO: ‘Seviljski brijač’ premijerno u HKD-u na Sušaku

Autor:

HNK Ivana pl. Zajca

‘Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača’ u HKD-u na Sušaku u subotu, 25. ožujka, s početkom u 19.30 sati kada je na programu premijerna izvedba.

Nacionalni prvak i operni umjetnik svjetske karijere Giorgio Surian, u sklopu opernog studija ‘Drama u operi’ HNK Ivana pl. Zajca, predstavlja jednu od najpopularnijih opera u novome ruhu, s naglaskom na komediji, ali i zadatkom da operu približi novoj, mladoj publici.

Naime, nakon ‘Carmen’ koja je prije dvije godine pozvala publiku na novo promišljanje odnosa opere i drame, riječka Opera programu opernog studija dodaje novi naslov, komičnu operu ‘Seviljski brijač’ talijanskog skladatelja Gioachina Rossinija, u adaptaciji i režiji Giorgia Suriana.

Prema njegovu konceptu, naglasak je stavljen na komične situacije i zaplete na kojima počiva priča, a opera je adaptacijom i u smanjenoj formi zadržala sve ono po čemu je prepoznatljiva i zbog čega je postala najslavnijom komičnom operom svih vremena. Riječ je o razigranoj, duhovitoj i zabavnoj verziji opere za cijelu obitelj.
Uz Igora Vlajnića na klaviru, u ulozi duhovita i dovitljiva brijača Figara nastupit će Robert Kolar, a u ulozi Rosine, Vanja Zelić, s kojom će se u kasnijim izvedbama izmijenjivati Ilijana Korać. Ulogu grofa Almavive pjevat će mladi gost Josip Čajko, ulogu Bartola Dario Bercich, a ulogu Don Basilia Slavko Sekulić. U ulozi Časnika alternirat će Saša Matovina i Darko Matijašević dok će vojnici biti Nenad Vidaković i Savo Orobabić.

Giorgio Surian osmislio je i scenografsko riješenje predstave dok svjetlo potpisuje Boris Blidar.

Nakon ove opere, Rossini je postao operna zvijezda, a činjenica da ju je napisao s nepune 24 godine, osim zbog radosti i prepoznatljivih melodija i arija koje donosi, potvrda je da je riječ o opernom djelu za mlade, one koji će možda prvi put ući u svijet opere.

Podsjetimo, da sklada svog ‘Seviljca’, Rossiniju je poslužila klasična Beaumarchaisova komedija. Od 1816. godine ta neodoljiva opera buffo privlači pozornost operne publike diljem svijeta i ostaje modelom pitoreskne glazbene scene, donoseći priču o ljubavnim peripetijama mladoga grofa koji bi se htio domoći lijepe Rosine, pri čemu Figaro u svojim rukama drži konce brojnih komičnih zapleta i vješto ih raspliće.

‘Seviljski brijač’ kralj je komične opere, po izričaju i savršenoj sprezi s tekstom nikada kasnije nadmašena partitura.

Emilia Rukavina, Slavko Sekulić, Dario Bercich, Josip Čajko, Robert Kolar i Vanja Zelčić

Vanja Zelčić, Josip Čajko, Dario Bercich

Robert Kolar i Vanja Zelčić

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)