FOTO: Policijska akcija “Marža”: Uhićeno 13 švercera automobilima koji su oštetili državu za 5,5 milijuna kuna

Na konferenciji za medije Policijska uprava međimurska je objavila detalje međunarodne akcije “Marža” u kojoj  je uhićeno 13 osoba zbog utaje poreza i udruživanja u zločinačku organizaciju pri čemu je osumnjičena skupina oštetila državni proračun za 5,5 milijuna kuna.

U akciju kodnog imena “Marža” bilo je uključeno stotinjak međimurskih i varaždinskih policajaca, djelatnici USKOK-a i Porezne uprave.

Osumnjičeni su preko nekoliko trgovačkih društava od veljače 2017. do ožujka 2020. na području Čakovca i Varaždina nabavljali vozila od stranih dobavljača, prodajući ih potom na domaćem tržištu. Pritom su se koristili krivotvorenom dokumentacijom u kojoj su lažno prikazivali izvorne dobavljače te su izdavanjem nevjerodostojnih računa umanjivali obveze plaćanja poreznih obveza, izvijestili su  iz  Policijskih uprava međimurske i varaždinske i dodali kako su na ime razlike između nabavne cijene predmetnih vozila i cijene koju su ostvarili njihovom prodajom krajnjim kupcima, stekli  nepripadajuću korist od oko tri i pol milijuna kuna.

Prilikom realizacije operativne akcije od osumnjičenika i trgovačkih društava oduzeto je više desetaka osobnih automobila, računala i mobitela. Ovo kriminalističko istraživanje inicirano je temeljem prikupljenih saznanja policijskih službenika Policijske uprave međimurske i dostavljanih saznanja Carinske uprave, Područnog ureda Varaždin.

Protiv 13 osumnjičenika i sedam trgovačkih društava podnijeta je kaznena prijava USKOK-u zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprave, te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, a sve u sastavu zločinačkog udruženja.

 

Komentiraj