Napuštanje kućnih ljubimaca velik je problem koji utječe na kućne ljubimce, gradske sustave te društvo u cjelini.

Iako ne postoji točan podatak o broju napuštenih i udomljenih pasa u Republici Hrvatskoj, prema procjeni Udruge za dobrobit i zaštitu životinja Indigo, na ulici se godišnje nađe čak oko petnaest tisuća pasa.

Svake godine udomi se približno četiri tisuće napuštenih pasa, što nije ni približno dovoljno da bi se našim ulicama šetali samo sretni, voljeni psi.

Tvrtka Purina i Udruga za zaštitu i dobrobit životinja Indigo nedavno su organizirale panel pod nazivom ‘Odgovorno vlasništvo – rješenje za 15.000 napuštenih pasa u Republici Hrvatskoj’, na kojem se razgovaralo o važnosti edukacije sadašnjih i budućih vlasnika u kontekstu sprječavanja napuštanja pasa.

Na događanju je predstavljena i zajednička inicijativa pazi.mazi.voli. u sklopu koje će Purina donirati i pomoći razne aktivnosti usmjerene k promociji udomljavanja i odgovornog vlasništva.

Iskustvo rada s napuštenim životinjama te važnost aktivnog i odgovornog vlasništva na panelu je predstavila Dora Perši, predstavnica Udruge za zaštitu i dobrobit životinja Indigo. Istaknula je kako je problem napuštanja pasa prvenstveno problem cijele zajednice te je upravo iz tog razloga i pokrenuta ova inicijativa. Samo uz edukaciju i promjenu svijesti sadašnjih i budućih vlasnika pasa o odgovornom vlasništvu dugoročno se može ostvariti znatan pomak.

“Prema nekim statistikama u Zagrebu živi oko 50 tisuća pasa, dok se procjenjuje da se godišnje napusti i izgubi njih oko 1 500. Grad Zagreb usko surađuje i financijski podupire rad skloništa, udruga i azila koji brinu o napuštenim psima, no na njima ne može biti sva odgovornost. Potrebna je suradnja javnog, privatnog i civilnog društva u riješavanju ovog problema. Stoga ovim putem pozivam građane da budu i sami odgovorni vlasnici, a oni koji nemaju kućne ljubimce da razmisle o udomljavanju”, rekao je Emil Tuk, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

“Purina je, osim po hrani za kućne ljubimce, prepoznata i kao aktivni sudionik zajednice u kojoj posluje kroz razne donacije i društveno-odgovorne projekte. Pokretanjem inicijative pazi.mazi.voli. radimo dodatan veliki iskorak – staljamo fokus na edukaciju građana koja je najvažnija u sprječavanju napuštanja kućnih ljubimaca. Sigurni smo kako ćemo zajedničkim naporima doprinijeti poboljšanju dobrobiti kućnih ljubimaca, životu njihovih vlasnika i društvu u cijelosti. O tome koliko smo odlučni u namjeri govori i činjenica kako je inicijativa pazi.mazi.voli. naša najveća financijska investicija u društveno-odgovorni projekt Purine u regiji“, izjavila je Tihana Bodlović, Purina marketing koordinator za jugoistočnu Europu.

U nastavku vam donosimo šest savjeta kako biti odgovoran vlasnik, čime možete doprinijeti sprječavanju napuštanja pasa:

1. Informirajte se prije nego što se odlučite na kupnju ili udomljavanje kućnog ljubimca

Prije nego što svog novog psa dovedete doma, budite sigurni da će vaš pas imati dovoljno životnog prostora i da ćete imati dovoljno vremena za njega. Osvijestite da briga za psa uključuje redovite šetnje, kupnju hrane, igranje, uređivanje, posjete veterinaru, cijepljenja i eventualna liječenja. Ako udomljujete psa iz skloništa, nastojte prikupiti što više informacija o njegovoj naravi i predviđenoj veličini (ako je još štene), a ako ga kupujete od uzgajivača raspitajte se i o zdravstvenim problemima te osobinama koje su karakteristične za njegovu pasminu. Za savjet uvijek možete upitati i odabranog veterinara, a za početak možete nabaviti osnovne potrepštine za psa, kao što su zdjelice za hranu i vodu, krevetić, ogrlica i povodac, pribor za njegu te sigurne igračke.

2. Odaberite pravu pasminu za sebe

Nemojte se odlučiti za nekog psa samo zato što je ‘u modi’. Kao i u bilo kojem drugom aspektu života, i u preferenciji određenih pasmina pasa postoje određeni trendovi. No, odlučiti se za određenog psa isključivo zato što je lijep ili sliči psu s interneta, u konačnici dovodi do napuštanja pasa jer se u tom slučaju stil života psa i njegovog vlasnika ne poklapaju. Neke su pasmine, poput zlatnog retrivera i njemačkog ovčara uvijek popularan odabir, ali u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući primarno slavnim osobama i društvenim mrežama sve popularniji postaju francuski buldog, mops, shiba inu, velški korgi, bernski planinski pas i graničarski škotski ovčar. U slučaju da ste već nabavili psa koji možda ne odgovara vašem stilu života, možete se obratiti treneru, uzgajivaču od kojeg ste uzeli psa ili svom veterinaru te zatražiti njihovu pomoć.

3. Jedan vlasnik i jedan pas – isti karakter

Budite sigurni da je vaš životni stil u skladu s naravi, razinom energije i stilom života vašeg novog četveronožnog prijatelja. Ako većinu dana provodite na poslu, imate mali stan ili niste fizički aktivni, ne biste trebali nabaviti psa punog energije kojem treba puno fizičke aktivnosti, istrčavanja, igre i životnog prostora. Neki su psi, poput Jack Russell terijera, iznimno aktivni unatoč svojoj veličini, dok ‘nježni divovi’ poput njemačke doge uživaju u laganim šetnjama. Kod mješanaca može biti teško procijeniti karakter, ali će vam savjetnici u skloništima za životinje na temelju promatranja njegovog ponašanja najčešće znati reći što možete očekivati, dok će vaš veterinar možda čak moći odrediti njegovo porijeklo. Imajte na umu da štenci zahtijevaju više brige i vremena pa razmotrite i opciju udomljavanja odraslog psa.

4. Promijenite mišljenje o psima iz skloništa

Najčešći razlog zbog kojeg psi dospijevaju u skloništa su neodgovorni vlasnici koji se nisu dovoljno posvetili odgoju psa. Sve što zanemarivani psi, koji se privremeno nalaze u skloništu trebaju je ljubav, briga, strpljenje i odgovorno ponašanje svojih budućih vlasnika. Mlade, ali i starije pse moguće je (pre)odgojiti. Štoviše, neke udruge za zaštitu životinja poput udruge Indigo koja provodi vlastite programe socijalizacije, treninga i rehabilitacije pomažu u prilagodbi psa novom okruženju.

5. Aktivirajte se ako primijetite napuštenog psa

Ako sretnete napuštenog ili izgubljenog psa, prvo što biste trebali napraviti je u najbližoj veterinarskoj stanici provjeriti je li pas čipiran kako bi se pronašao vlasnik i vratio mu se pas. U slučaju da pas nije čipiran ili je vlasnik nepoznat, kontaktirajte najbližeg komunalnog redara, nadležno sklonište ili azil, a po potrebi i udrugu za zaštitu životinja. Ono što možete odmah učiniti je psu ponuditi vodu i hranu.

6. Pružite svom psu sve što mu je potrebno

Vlasnici pasa ponekad misle da je ljubav sve što je njihovom psu potrebnu. Naravno, ljubav je najvažnije i najvrijednije što mu možete pružiti, no psi, kao ni ljudi ne mogu živjeti samo od nje. Zato, kako bi se vaš pas osjećao sretno i sigurno, pazite ga i mazite, ali ga naučite i pravilima ponašanja, dajte mu do znanja što se od njega očekuje i zadovoljite njegove potrebe na vama prihvatljiv način. Formula pomoću koje ćete svog psa učiniti zdravim i sretnim, glasi: pazi, mazi, voli.

U sklopu inicijative pazi.mazi.voli. održavat će se edukacije o odgovornom vlasništvu, poticati socijalizacija vlasnika i njihovih pasa te će se svim udomiteljima osigurati mjesečna zaliha hrane za sretan zajednički početak.

#WeAreBetterWithPets

Komentiraj