Hrvoje Jelavic/PIXSELL

FOTO: Mimohodom vatrogasaca započelo obilježavanje 9.obljetnice Kornatske tragedije

U nedjelju je u Vodicama započelo obilježavanje devete obljetnice Kornatske tragedije, u kojoj su smrtno stradala dvanaestorica vatrogasaca i iz Sibenika, Vodica i Tisnoga.

Ove godine mimohodu sjećanja priključili su se i vatrogasci iz Njemačke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Oko tri tisuće ljudi sudjelovalo je u odavanju počasti poginulim vatrogascima – zapalili su svijeće ispod 12 fotografija tragično preminulih vatrogasaca, te su položeni vijenci.

Najveća tragedija hrvatskih vatrogasaca dogodila se 30. kolovoza 2007. godine, kada je skupina vatrogasaca stradala na otoku Velikom Kornatu. Stradalo je ukupno 12 vatrogasaca: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević te Ante Juričev-Mikulin.

Preživio je jedino Frane Lučić, koji je 2007. godine za Nacional rekao: “Osjetio sam bol u rukama i vidio da su mi ruke natekle, te sam ostao na zemlji kao i ostali i pokušao stupiti u vezu s Javnom vatrogasnom postrojbom u Šibeniku, međutim, nisam imao signala. Oko sebe sam čuo jaukanje, zvanje u pomoć i vidio sam da su svi ozlijeđeni. Pregaženi smo hukom vatre i vrućine za samo 15 sekundi”, rekao je Lučić.

Za Kornatsku tragediju optužen je bio Dražen Slavica, ali Vrhovni je sud zbog proceduralnih pogrešaka ukinuo presudu, i vratio sve na ponovno suđenje.

Komentiraj