Marjan Radović

FOTO: Hrvati i Slovenci zajedno očistili veliki dio podmorja Savudrijske vale

Više od dvije stotine ronioca iz Hrvatske i Slovenije očistilo je podmorje na pet lokacija u Savudrijskoj vali.

Zahvaljujući velikoj ekološkoj akciji ‘Čišćenje bez granica’ uz luke Piran i Savudrija čišćeno je podmorje kraj kampa Veli Jože te ono u Zabratiji i Bašaniji. Time je otpad uklonjen s površine veće od pedeset kilometara četvornih.

Sudionici akcije istaknuli su kako otpad u moru nema nacionalnost i kako zemlje trebaju surađivati u brizi za budućnost mora i podmorja.

“Osamdeset posto otpada u moru dolazi s kopna, a osamdeset posto tog otpada u biti je plastika. Sva plastika iz otpada kad-tad postaje mikroplastika koja ulazi u hranidbeni lanac živih organizama u moru, pa i onih na kopnu. Shodno tome nužna je edukacija mladih kako bi se smanjila količina otpada u Jadranskom moru“, rekao je dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

“Ovo smo prekrasno more dobili na čuvanje za generacije koje dolaze i zbog toga se prema njemu trebamo odnositi odgovorno. Nažalost, čak sedamdeset i dva posto svih voda u Europi su zagađene mikroplastikom“, rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Đenio Zadković, gradonačelnik Pirana, kazao je kako se u akciji osjeća prijateljski duh ljudi tamošnjeg područja. S njim se složio Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga i rekao da granica služi i kako bi spajala, tj. isticala bogatstvo različitosti. Prijateljstvo susjednih zemalja potvrdili su i Branko Roglić, počasni konzul Slovenije u Hrvatskoj i Božo Dimnik, počasni konzul Hrvatske u Sloveniji.

“Glavni je cilj ekološke akcije Čišćenje bez granica, osim samog čišćenja podmorja, povezivanje hrvatskih i slovenskih ronioca te podizanje svijesti djece i mladih o važnosti očuvanja mora i prirode. Zbog toga je s akcijom povezana IV. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola. U sklopu nje djeca pod vodstvom instruktora ronjenja pomažu u čišćenju mora uz obalu u kampu Veli Jože“, kazala je u Andreja Vedrina, direktorica Promocije ronjenja.

Devastacija podmorja je ozbiljan problem, osim narušavanja podvodne flore i faune, smanjuje se i broj riba.  U akciji je pronađeno odlagalište građevinskog otpada, plastične boce i čašice, čak i kamionske gume.

Komentiraj