Marko Čolić, Julio Frangen

FOTO: FERAVINA Crno blago Slavonije – vina linije Miraz

Ako ste ljubitelj vina ili to tek namjeravate postati u vašoj kolekciji obavezno se trebaju naći crna vina linije Miraz, slavonskog proizvođača Feravina. Evo i objašnjenja…

“Prekrasno! Rekao bih da joj je čobanac najbolji prijatelj ili čak ljubavnik. Na prvom se nosu osjete drvena bačva i slanina, koja vjerojatno također stiže iz drveta. Kako se vino otvara, proviruju začini, ovaj put crveni papar, a slanina nestaje… U okusu je alkohol izvrsno uklopljen, štoviše, tih 14.5 posto se ni ne osjeća. Lijepo je voćno, dominira jako zrela višnja, a ugodna kiselina daje prekrasnu svježinu”, prokomentirao je Frankovku Miraz 2012 poznati hrvatski vinski kritičar Ivo Kozarčanin.

Ivo Kozarčanin je osmislio i vodio originalnu radionicu na ovogodišnjem 11. VINOcomu, međunarodnom festivalu vina i kulinarstva u zagrebačkom hotelu Esplanade, koja je oduševila četrdesetak ljubitelja vina.

‘Crno blago Slavonije – vina linije Miraz’, naziv je radionice koja je obuhvatila ‘ono najbolje’ od slavonskog proizvođača Feravina, poznatog po svojim vrhunskim crnim vinima.

01-fotograf-julio-frangen
Radionica je održana u zagrebačkom hotelu Esplanade
vinski-kriticar-ivo-kozarcanin-i-enolog-marijan-knezevic-fotograf-julio-frangen
Ivo Kozarčanin i Marijan Knežević

Izvrsna uvertira je bila Mlada frankovka 2016, voćna, mekana i svježa, snažne i žive boje višnje s ljubičastim tonovima koji odražavaju njezinu mladost i preciznost tehnologije.

Na slijepom kušanju intrigantnog naziva ‘Peti element – zemlja, voda, vatra, zrak, Leeloo’, pokušali su otkriti o kojim je vinima riječ. S više ili manje uspjeha, no uvijek s jednakim oduševljenjem prema svakom od ponuđenih pet vina. Epiteti poput zanimljivo, fascinantno, odlično, moćno i grom nisu izostali u ovom dijelu radionice.

U dijelu radionice ‘Svijet je moja oštriga’ uslijedilo je spektakularno otkrivanje kušanih vina uz parafraziranje Shakespearove izjave “mogu sve”. Francuski merlot, austrijska frankovka, australski syrah, novozelandski crni pinot, ‘svemirski’ cabernet sauvignon, sorte su koje su upravo u Feričancima dale izvrsne rezultate.

Enolog Marijan Knežević i vinski kritičar Ivo Kozarčanin
Enolog Marijan Knežević i vinski kritičar Ivo Kozarčanin

Puni i snažni Merlot Miraz 2012, dubokog mirisa i voćnog karaktera, izvrsno se sljubio s mladim kravljim sirom, uz moćnu Frankovku Miraz 2012 s početka ove priče, intenzivnog i dugotrajnog okusa, poslužio se kozji sir, a uz gusti i topao Syrah Miraz 2012 kravlji sir s crvenim papričicama. Uz zanimljivi Pinot crni Miraz 2012 kravlji sir s tartufima. Uz snažni Cabernet sauvignon Miraz 2012, kojeg nazivaju kraljem crnih vina i vinom energije, poslužio se dvije godine star kravlji sir.

“Primjerice ako kozji sir prelijete bučinim uljem, a kravlji sir s medom, doživljaj ovih vina još je intenzivniji”, kazao je Rene Bakalović, gastronomski stručnjak koji je za ovu priču pomno birao sireve.

“Upravo je degustacija ovih vrhunskih vina pokazala da sorte zasađene na idealnim položajima daju izvrsne rezultate. Svih ovih pet vina u aromatskom profilu imaju 70 posto zajedničkih karakteristika, koje mogu zahvaliti ekstremno toploj 2012. godini. S druge strane, odmah se mogao prepoznati toliko tipični Merlot ili snažni Cabernet sauvignon koji se odao svojom strukturom”, istaknuo je jedan od najboljih hrvatskih enologa Marijan Knežević.

Tim Feravina
Tim Feravina

Komentiraj