FOTO: CANNES 2. DAN: Trump neće biti američki predsjednik, kaže Clooney

Autor:

Amal Clooney, George Clooney, Julia Roberts i Jodie Foster (Photo by Tristan Fewings/Getty Images)

Došlo je vrijeme za velike zvijezde u Cannesu. Drugog dana festivala pojavili su se George Clooney i Julia Roberts koji glume u filmu „Money Monster“ koji je režirala Jodie Foster. Dakle, imamo glumicu koja režira i glumca koji je već režirao. Jedino Julia Robets nikada nije bila redateljica, a zašto je tome tako objasnila je na konferenciji za novinare. „Znam svoja inttelektualna ograničenja, znam svoja ograničenja glede strpljivosti. Ne mogu otrpiti da mi više od četiri osobe u sat vremena postavljaju pitanja na koje je odgovor – ne“, bio je njezin odgovor na pitanje zašto ne želi biti redateljica i dodala kako bi jednako tako željela svirati čelo ili biti slikarica, ali će to biti moguće tek u slijedećem životu. Zato, u ovom životu, s distance gleda druge ljude kako to rade.

Gdje je Clooney, tu su i pitanja o politici, odnosno o Donaldu Trumpu. „Trump neće postati američki predsjednik“, kategorički je pred novinarima ustvrdio Clooney, a onda je to i obrazložio kako se to neće dogoditi jer „strah od imigranata, strah od muslimana, nije nešto što pokreće Ameriku“. Što se tiče Trumpove popularnosti, Clooney za to krivi informativne tv programe. „Trump je rezultat informativnih tv programa koji ne postavljaju prava pitanja“. Na to mu je iranski novinar rekao da, gledajući u njega, kao da vidi slijedećeg američkog predsjednika, na što je Clooney uzvratio „i to mi kaže čovjek iz Irana“. Inače, u filmu „Money Monster“ Clooney glumi financijskog savjetnika koji vodi financijsku tv emisiju i kojeg, zajedno s producenticom koju glumi Julia Roberts, otme ljutiti investitor. Inače, Jodie Foster slavi i 40 godina otkako je 1976. godine glumila u filmu „Taksist“ koji je tada osvojio Zlatnu palmu u Cannesu. Ona je tada imala 13 godina a sada je, kaže, počašćena što se njezin film prikazuje u službenom dijelu festivala, pored filmova Pedra Almodovara i Jima Jarmuscha.

Na festival su počeli dolaziti i hrvatski glumci i glumice. Naime, već drugog dana festivala u konkurenciji za Zlatnu palmu prikazan je rumunjski film „Sieranevada“ redatelja Cristija Puiua koji je za nas značajan jer se radi o koprodukciji gdje je manjinski koproducent hrvatska kompanija Spiritus Movens čija je direktorica Zdenka Gold. Slijedom toga, ulogu u filmu dobila je i hrvatska glumica Petra Kurtela koja je u četvrtak prošetala crvenim tepihom na svečanoj premijeri filma. Koliki je to značaj za Petru Kurtelu mnogima nije jasno, ali ona je od 1990. godine na ovamo prva hrvatska glumica koja glumi u filmu koji kandidira za Zlatnu palmu. Nije to bio ni „Zvizdan“, jer on se lani nije prikazivao u konkurenciji za Zlatnu palmu, niti je ekipa filma hodala crvenim tepihom kojim je hodala Petra Kurtela.

Zdrenka Gold, Cristi Puiu i Petra Kurtela

Zdrenka Gold, Cristi Puiu i Petra Kurtela

Od hrvatskih glumaca, u Cannesu se od prvog dana nalazi Antonio Franić, koji je prošle godine bio u Cannesu zbog uloge u filmu „Savršen dan“ sa Beniciom del Torom u glavnoj ulozi.

Mads Mikkelsen i Antonio Franić

Ove godine Franić nema filmu u Cannesu, ali je razvio kvalitetnu poslovnu suradnju tako da se na otvaranju festivala našao na listi uzvanika koji ne samo da je gledao film Woodyja Allena „Cafe Society“ već je nakon toga bio uzvanik na svečanoj večeri kojoj su prisustvovali članovi žirija, glumci iz Allenovog filma i brojne druge zvijezde. Franić je dobar dio večeri proveo u razgovoru s danskim glumcem Madsom Mikkelsenom, članom žirija, koji je bio oduševljen kakav je Franić pasionirani ljubitelj televizijske serije „Hannibal“ u kojoj je Mikkelsen glumio Hannibala Lectera. O delicijama koje su se jele na toj večeri bolje je i ne pričati.

Zdenka Gold i Petra Kurtela

Zdenka Gold i Petra Kurtela

Možda je bolje i ne pričati o nečem što se dogodilo na otvaranju festivala. Voditelj ceremonije otvorenja bio je francuski glumac Laurent Lafitte koji je u jednom trenutku rekao „Lijepo je da ste snimili toliko mnogo filmova u Europi a da niste osuđeni za silovanje u Americi“, na što se čuo uzdah iznenađenja u publici. Naime, referirao se na Woodyja Allena koji nije osuđen za silovanje u Americi (a sumnjičilo ga se za seksualno iskorištavanje kćerke) poput Romana Polanskog koji zbog toga ne može snimati u Americi pa snima u Europi. A Woody Allen je snimao u Europi bez presude za silovanje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)