FOTO: CABARET D’ANNUNZIO Novi projekt ansambla Talijanske drame o životu kontroverzne povijesne figure

Autor:

HNK Ivana pl. Zajca

‘Cabaret D’Annunzio’ novi je projekt ansambla Talijanske drame, žanrovski podnaslovljen kao glazbena komedija, čija je premijera u petak, 17. ožujka, na maloj sceni HNK Ivana pl. Zajca.

Predstava je nastala prema tekstu Fabrizia Sinisija te u režiji Gianpiera Borgie, a u suradnji s talijanskim Teatrom dei Borgia.

Kako je kazao intendant Marin Blažević na konferenciji za novinare, D’Annunzio je vjerojatno najkontroverznija epizoda Grada Rijeke i tema koju je još od početka, zajedno s Oliverom Frljićem, držao nezaobilaznom u kazališnom programu, a otvorilo se pitanje kako joj kazališno pristupiti i uprizoriti je.

Riješenje je pronađeno u formi cabareta, ali ne onom koji nudi puku zabavu, ples, glazbu i skeč, već onome koji ima dimenziju groteske pa onda i tragedije, a prije svega dimenziju kritičkog promišlljanja.

Ravnateljica Talijanske drame, Rosanna Bubola, koja i glumi u predstavi, istaknula je istraživački dio rada koji je prethodio radu na pozornici, odnosno rad u arhivima s ciljem pronalaska povijesno utemeljenih činjenica o ovom pjesniku, književniku, ratniku i profašistu, na kojima se onda gradio cabaret.

“Gabrielle D’Annunzio nije bio ona ista osoba kakvom se prikazivao u javnosti. Ova predstava putuje kroz razdoblja njegova života i kroz nju izranja D’Annunzijevo biće komedijaša povijesti, sublimirane oholosti u jasnoj kontradikciji s događajima vremena i njegovim nastojanjem da ‘stvori svoj lik’. Postoji li bolji način od cabareta za prikaz čovjeka kojeg je najviše privlačilo blještavilo? Jer, zanemarimo li pjesnika i osvajača, od D’Annunzijeva lika na kraju ostaje tek šačica izbljedjelih šljokica”, kazala je Rosanna Bubola.

Redatelj Gianpiero Borgia naglasio je kako je D’Annunzio kontroverzna figura i iz talijanske i iz hrvatske perspektive, a zbog njegove iznimne umješnosti u korištenju medija pomoću kojih je od sebe stvorio onodobnu ekscentričnu zvijezdu, usporedio ga je s Lady Gagom.

“Ako napravimo predstavu koja se neće svidjeti ni jednima ni drugima, značit će da smo napravili dobru predstavu. Rijeka je bila scena i žrtva njegova najslavnijeg pohoda pa stoga ovaj projekt Talijanske drame nosi osobit značaj”, kazao je Borgia i dodao kako su u radu na predstavi koristili i ‘Danuncijadu’ Viktora Cara Emina.

U predstavi uz glumce ansambla Talijanske drame, glume i gosti iz Italije. Tako naslovnu ulogu tumači Fabrizio Coniglio, a ulogu Eleonore Duse Elena Cotugno.

U ostalim su ulogama Ivna Bruck, Rosanna Bubola, Giuseppe Nicodemo, Anton Plešić, Sabina Salamon, Mirko Soldano, Leonora Surian Popov, Valerio Trombone te glazbenik Aleksandar Valenčić koji potpisuje glazbu.

Scenografiju pak potpisuje Aleksandra Ana Buković, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, a svjetlo Ivan Bauk.

Fabrizio Coniglio, Valerio Tambone, Elena Cotugno, Mirko Soldano, Ivna Bruck, Rosanna bubola

ansambl 2

ansambl 3

ansambl

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)