Ivica Galovic/PIXSELL

FOTO: BROĐANI PROSVJEDUJU PROTIV PRIHVATNOG CENTRA U Opatovcu oko 3500 ljudi, stalno stižu na granicu

Protiv otvaranja privremenoga zimskog tranzitnog kampa za izbjeglice, na glavnom trgu u Slavonskome Brodu u četvrtak popodne prosvjedovalo je stotinjak Brođana koji gradskim vlastima i vladi zamjeraju što nije bilo javne rasprave u vezi s odlukom o lokaciji kampa.

Mi se tih ljudi ne bojimo, no odluka je trebala biti donesena nakon javne rasprave, trebalo je pitati građane, rekla je okupljenima inicijatorica prosvjeda Božena Rorzercer.

Jedan od organizatora okupnjanja Hrvoje Macan je rekao da je  kamp u neposrednoj blizini grada. “Prosvjedujem jer je ovaj grad trebao biti predstavljen kao studentski grad, a izgleda da će biti hotspot”, rekao je  Macan.

“Da ne ispadne da smo mi protiv ljudi, žena, djece koji bježe od rata, mi jako dobro znamo kako je to. Nismo protiv takvih. Mi smo jednostavno protiv da se nelegalno gradi kamp u napaćenom gradu”, poručio je Zdravo Sajfert.

Kad je riječ o strankama, prosvjednike je poduprla samo manja skupina HDSSB-a koju je vodio Boro Grubišić, koji je rekao da se otvaranjem kampa “narušava imidž industrijske zone” jer će teško biti privući investitore.

Nakon četrdesetak minuta okupljeni su se počeli razilaziti. Ostalo ih je pedesetak koji su skup nastavili pjevajući domoljubne pjesme.

Radovi na izbjegličkom kampu unutar Ininog skladišta u Slavonskom Bordu privode se kraju. Skladišni prostor koji nije iskorišten Vlada je odlučila privremeno staviti u funkciju da u zimskim mjesecima posluži kao tranzitni centar za migrante.

U prihvatnom centru u Opatovcu oko 3500 ljudi; stalno stižu na granicu

U prihvatnom centru u Opatovcu u četvrtak navečer je oko 3500 izbjeglica i migranata pristiglih s područja Bapske na kojem su poslijepodne ušli u Hrvatsku, a dužih čekanja na ulaz u centar nema.

Priljev izbjeglica u Opatovac se ne smanjuje. U srbijansko mjesto Berkasovo odakle izbjeglice i migranti prelaze srbijansko-hrvatsku granicu autobusi stižu neprestano, a samo dopodne zamijećeno ih je tridesetak. Mnogi od izbjeglica do Berkasova dolaze taksijima, kojih se u velikom broju može sresti na putu Šid-Berkasovo.

Od ponoći do večeras u Hrvatsku je preko Bapske ušlo oko 5000 izbjeglica i migranta, a procjenjuje se kako ih u Berkasovu na ulazak u Hrvatsku čeka najmanje 1000. A novi neprestano pristižu.

Komentiraj