S ulaskom u mjesec u kojem se već tradicionalno 18. listopada obilježava Svjetski dan kravate, ustanova Academia Cravatica, uz središnju proslavu Svjetskog dana kravate, ove godine po prvi put organizira i Festival Dani kravate (14. – 18.10.) u Gradu Zagrebu.

Festivalski program uključuje niz javnih aktivnosti i zanimljivih sadržaja koji slave kravatu kao hrvatsku, europsku i svjetsku baštinu, s ciljem širenja svijesti o tome kako je Hrvatska domovina kravate.

Festival Dani kravate započet će u subotu 14. listopada postavljanjem kravata i rubaca na četrdesetak zagrebačkih spomenika, skulptura i bisti znamenitih i povijesnih ličnosti. Svoju kravatu će dobiti skulpture bana Josipa Jelačića, Kralja Tomislava, Augusta Šenoe, Marije Jurić Zagorke, Većeslava Holjevca, Petrice Kerempuha i mnogih drugih.

Svečano službeno otvaranje festivala održat će se u 18 sati uz fontanu na Aveniji Vukovar, uz spektakularan nastup bubnjarskog orkestra Počasne satnije Kravat-pukovnije i postrojavanje vojnika Kravat-pukovnije te uz svjetlosne projekcije na temu ‘Grad Zagreb – Prijestolnica kravate’ koje će obasjavati fontanu sve do završetka Festivala.

Završnicu prvog dana festivala Dani kravate obilježit će cjelovečernji Kravata Party na Opatovini, u pivnicama Tolkiens’s House i Veliki Tolk, uz obavezni dress-code – kravatu ili rubac.

U nedjelju, 15. listopada, na Trgu sv. Marka sve građane očekuje povijesno-vojni spektakl Velika Smjena straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom kojeg predvodi Kravat-pukovnija, a u kojem će sudjelovati preko 60 pripadnika povijesnih postrojbi. Uz Kravat-pukovniju, središtem Zagreba prodefilirat će postrojbe: Počasna zaštitna bojna OS RH, Turopoljski banderij Plemenite Općine Turopoljske i Zrinska garda Čakovec.

U srijedu, 18. listopada, središnja proslava Svjetskog dana Kravate održat će se na Europskom trgu na kojem će u 17 sati biti postavljena umjetnička instalacija autora Dinka Domaćinovića, uz prigodan i slavljenički program, a svemu će prethoditi Smjena straže Kravat-pukovnije na Trgu sv. Marka, kojom Kravat-pukovnija i službeno završava ovogodišnju sezonu Smjene straže.

Festivalu Dani kravate pridružit će se ove godine i zagrebački Nažigači koji će uz svoje uniforme tijekom Festivala nositi kravate, a isto će učiniti i djelatnici Gradske čistoće u užem središtu grada uz poruku “Beli Zagreb grad“.

Premda terminski izvan Festivala Dani kravate, izložba ‘Hrvati, Francuzi i kravata’ koja će u organizaciji Academije Cravatice biti postavljena u Medijateci Francuskoga instituta u Zagrebu, od 6. do 11. studenoga, svojim sadržajem naglašava 350-tu obljetnicu imenovanja kravate i njenoga ulaska na velika vrata visoke mode.

Sve aktivnosti koje će se u čast hrvatskoj kravati odvijati u Zagrebu, podržava Turistička zajednica Grada Zagreba i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Ustanova Academia Cravatica, koja ove godine obilježava 20 godina djelovanja, ustoličila je Svjetski dan kravate koji se od 2008. godine tradicionalno obilježava svakog 18. listopada. Budući da potječe od Hrvata, Hrvatski sabor proglasio je 18. listopada Danom kravate, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta.

Detaljnije o predstojećim aktivnostima na: www.academia-cravatica.hr

Komentiraj