PLENKOVIĆ: ‘Imamo 13 članova vlade koji su izabrani kao zastupnici, ostali nisu ali su kompetentni’

Robert Anic/PIXSELL

U 17 sati na Trgu žrtava fašizma u središnjici HDZ-a održava se sjednica Predsjedništva stranke na kojoj će predsjednik stranke i mandatar Andrej Plenković prezentirati kadrovsku križaljku nove Vlade.

20:22 Božo Petrov sa stranačkim kolegama i ministrima stigao je u središnjicu HDZ-a na konzultacije s Andrejom Plenkovićem.

19:44 Andrej Plenković se obratio javnosti i kazao da je ponosan na sve koji će biti uključeni u Vladu, da su kompetentni, a žena će biti 4. Na pitanje o Nini Obuljen, Plenković je rekao da nije doživio nikakav pritisak u odabiru kadra, piše N1. Kaže da mora postojati vrlo jasna distinkcija između njezine stručnosti, političke orijentacije i poslovanja HAVC-a. “Dapače, očekujem vrlo temeljitu analizu poslovanja, i ako se pokažu nepravilnosti da kao ministrica kulture reagira.”

“Imamo 13 članova vlade koji su izabrani kao zastupnici, ostali nisu ali su kompetentni. Imamo četiri žene u Vladi, s tim sam osobito zadovoljan. Mislim da će svi dati sve od sebe da pomognu boljitku zemlje”.

Na konkretno pitanje o imenima kaže da koliko je vidio – mediji su sve dobro objavili.

Kako piše Dnevnik.hr, ovo su ministri 14. hrvatske Vlade:

Predsjednik Vlade – Andrej Plenković

Potpredsjednici Vlade – Davor Ivo Stier, Damir Krstičević, Ivan Kovačić, Martina Dalić

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova – Davor Ivo Stier

Ministarstvo unutarnjih poslova – Vlaho Orepić

Ministarstvo obrane – Damir Krstičević

Ministarstvo financija – Zdravko Marić

Ministarstvo pravosuđa – Ante Šprlje

Ministarstvo uprave – Ivan Kovačić

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja – Lovro Kuščević

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava – Tomislav Ćorić

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – Nada Murganić

Ministarstvo kulture – Nina Obuljen-Koržinek

Ministarstvo turizma – Gari Cappelli

Ministarstvo poljoprivrede – Tomislav Tolušić

Ministarstvo znanosti i obrazovanja – Pavao Barišić

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike – Slaven Dobrović

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture – Oleg Butković

Ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta – Martina Dalić

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije – Gabrijela Žalac

Ministarstvo hrvatskih branitelja Tomo Medved

Ministarstvo zdravstva Milan Kujundžić

19:06 – Čeka se obraćanje Andreja Plenkovića koji bi trebao objaviti imena ljudi koje je odabrao za ministre u svojoj Vladi.

18:15 Zlatko Hasanbegović izišao je iz prostorija HDZ-a. Novinari su ga pitali da komentira informaciju da više neće biti ministar kulture. ‘Poznato je što su o tome mislili i misle pristaše i birači HDZ-a. Tko je i što je uvažena gospođa Obuljen je također poznato, kojim krugovima pripada je također poznato. Jedina je nepoznanica bio konačni odabir Andreja Plenkovića, izbor je legitiman i objavljen. Proizlazi iz volje saborske većine i ja ga prihvaćam. Politički život se nastavlja, izabrani sam zastupnik u Saboru, nastavit ću političko djelovanje, vjeran bogu i narodu koji me izabrao’, kazao je Hasanbegović, piše N1.

17:02 U 18:30 zakazan je sastanak budućih ministara s mandatarom.

16:55 Miro Kovač je kazao: “Ovo što je danas bilo u medijima nije točno. To su dezinformacije, ja sam izabran u Sabor i bit ću u Hrvatskoj. Ja ću biti u Hrvatskoj, a o Vladi će vas obavijestiti Andrej Plenković. Ja sam sretan čovjek. Ja sam zadovoljan i sretan čovjek”, kazao je Kovač, piše N1.

16:45 Na pitanje hoće li ostati ministar prometa Oleg Butković samo je odvratio “polako, polako, vidjet ćemo”. Kako javlja Jutarnji list, nakon njega stigao je i tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač, na čiju bi poziciju prema najavama trebao doći Davor Ivo Stier.

Među posljednjima je stigao i tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a na pitanja novinara o svojoj poziciji rekao je “pričekajmo službeno…”

Komentiraj