Forbes: Rusija je potrošila četvrtinu svog proračuna na rat u Ukrajini

Autor:

Photo: Twitter

Procjene Forbesa pokazuju da je Rusija potrošila četvrtinu svog godišnjeg proračuna na rat u Ukrajini. Forbes navodi da je Rusija potrošila 82 milijarde dolara na svoju invaziju tijekom prvih devet mjeseci rata, dok su prihodi prošlogodišnjeg ruskog proračuna iznosili 340 milijardi dolara.

Ova procjena uključuje samo izravne troškove ruske vojne operacije u Ukrajini, a ne uključuje troškove obrane ili ekonomske gubitke uzrokovane sankcijama Zapada. Forbes tvrdi da se istovremeno proračunski prihodi od izvoza nafte i plina smanjuju, nakon što je Rusija izgubila većinu europskog tržišta plina, javlja Sky News.

Troškovi rata su se udvostručili tijekom jeseni, tako da Rusija troši minimalno 10 milijardi dolara mjesečno na svoju invaziju. U troškove uzrokovane invazijom se ubrajaju plaće za vojne trupe, naknade za poginule i ranjene u borbama, kupnja ili proizvodnja oružja i streljiva, te zamjena izgubljene opreme, prenosi Index.

Forbes navodi da su Rusi potrošili više od 3,5 milijardi dolara na odštete za poginule i ranjene tijekom posljednjeg mjeseca rata. Također, izračunali su da Rusi troše između 10 i 50 tisuća granata dnevno, pri čemu je prosječna cijena korištenih granata sovjetskih kalibara oko tisuću dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.