FOOTBALL LEAKS Porezni dribling Pinija Zahavija

Nacional, verzija Madiapartove priče, autora Yanna Philippina i Daniela Doleva (Walla News) na osnovi dokumenata Football Leaksa, koje je primio njemački tjednik Der Spiegel i podijelio s Nacionalom i drugim partnerima u Europskoj Istraživačkoj Suradnji (www.eic.network)

Izraelski superagent koji posluje preko offshore tvrtki ispregovarao je 10,7 milijuna eura provizije od Neymarova transfera. Tražio je da mu se taj novac isplati na Cipru, prije nego što je popustio pod pritiskom PSG-a. 

Tel Aviv, 10. listopada 2018. Pini Zahavi ugostio je izraelskog reportera u ime Nacionala i EIC-a u svojem apartmanu na šestom katu luksuzne stambene zgrade nazvane ‘More i sunce’. Pogled na Mediteran iz dnevne sobe je božanstven. Obučen u bermude i polo majicu, Pini Zahavi ponudio nas je kavom. Taj 75-godišnji bivši izraelski novinar jedan je od najstarijih i najmoćnijih nogometnih agenata na planetu. On je čovjek koji je sredio dolazak brazilske zvijezde Neymara u PSG za rekordnu svotu od 252 milijuna eura.

‘Sredio sam najveće transfere u povijesti svjetskog nogometa’, rekao je. ‘Nema tog velikog posla na svijetu u koji ja nisam uključen. Nema tog mjesta u međunarodnom nogometu na kojem nemam utjecaj i moć.’

Pini Zahavi je više od agenta. Sudjelovao je u kupnji nekoliko klubova, uključujući i Chelseajevu prodaju Romanu Abramoviću. Pionir je trgovine ekonomskim pravima na igrače (TPO), koju je FIFA zabranila 2015. Sumnja se da je zaobišao tu zabranu preuzimanjem klubova iz Cipra i Belgije. Zahavi sebe opisuje kao moderatora koji je u stanju zaključiti sve pregovore. Zato je njegov nadimak ‘Mister fix it’. Pini Zahavi je diskretan čovjek koji se drži podalje od medija. Njegov posljednji veliki profil, na kojem je surađivao, objavljen je prije 12 godina. U Tel Avivu nas je primio stoga što smo mu poslali pitanja o poreznim problemima povezanima s operacijom Neymar. Želi nas uvjeriti da odustanemo od svog teksta. ‘Ako objavite ijednu riječ, priredit ću vam najveće suđenje u povijesti’, zaprijetio nam je. 

Dokumenti Football Leaksa koji su predani Der Spiegelu i analizirani od Mediaparta i njegovih partnera iz medijske mreže Europske istraživačke suradnje, otkrivaju da je Zahavi za Neymarov transfer ispregovarao proviziju od 10,7 milijuna eura tijekom pet godina. No zbog isplate prve rate PSG se kupao u hladnom znoju, u strahu da će ga tužiti za utaju poreza. 

Zahavi je prvo rekao klubu da želi isplatu putem tvrtke na Malti, a potom putem druge tvrtke na Cipru, gdje se namjeravao prijaviti kao rezident. Na kraju ga je PSG prisilio da mu se provizija za Neymara isplati u Izraelu kao fizičkoj osobi i da dostavi dokumente koji dokazuju da je za nju uredno platio porez. Pini Zahavi potvrdio je većinu naših informacija, ali snažno osporava svaku namjeru utaje poreza: ‘Ja sam samo jedan od najglupljih idiota na svijetu što uopće tu plaćam porez. Mogao sam pronaći načina, poput svih ostalih, u onim… kako zovete te države… offshoreima… ‘

Ta izjava donekle iznenađuje. Pini Zahavi djeluje kao agent putem nekoliko tvrtki sa sjedištem u poreznim utočištima kao što su Irska, Luksemburg, Cipar i Malta. Njegova holding tvrtka Gol International Limited registrirana je u Gibraltaru, gdje je porez na poduzeća jednak nuli, a ima i bankovni račun u Švicarskoj. Iako mu je Zahavi 100-postotni vlasnik, Gol Internationalom upravljaju opunomoćenici iz lokalne pravne tvrtke Finsbury Trust, koja se pojavljuje kao dioničar u registru tvrtki . 

Zahavijeve tvrtke, prema tome, gotovo uopće ne plaćaju porez na dobit u svojim matičnim državama. Ali gdje onda taj agent plaća porez? To bi regularno trebalo biti u Ujedinjenom Kraljevstvu, s obzirom na to da živi u Londonu i provodi, prema vlastitom priznanju, ‘samo 60 dana godišnje u Izraelu’.

Tako je razmišljao i Mark H., neumoljivi britanski porezni ispektor Prihoda i carina Njezina Veličanstva (HMRC). Nakon što je istražio Zahavijeve provizije s britanskim klubovima između 2007. i 2012., Mark H. obavijestio ga je da mora vratiti 17,5 milijuna razlike poreza. 

Zahavi je osporio odluku HMRC-a i naposljetku je postigao da ona u ožujku 2017. bude otkazana. Agent je iskoristio izraelsko – britanski porezni sporazum, koji je dopuštao izraelskim državljanima, čak i onima koji su većinu vremena u Londonu, da slobodno prebace svoju rezidentnost u jednu od dviju zemalja. Zahavi je odabrao Izrael. ‘Zato što je za mene bolje da tu plaćam poreze nego u Engleskoj’, objasnio je EIC-u. 

U Velikoj Britaniji maksimalna stopa poreza na dohodak iznosi 45 posto. U Izraelu je Zahavi s poreznim vlastima uspio ispregovarati ‘sporazum’ koji mu je pristajao kao saliven, a čije je detalje odbio otkriti. U poslu s Neymarom, međutim, žestoko se borio protiv PSG-a da ne plati 33 posto francuskog poreza po odbitku. 

Krajem srpnja 2017., kada su započeli pregovori s Neymarom i njegovim agentima, PSG je od Zahavija zatražio informacije kako bi utvrdio njegov ugovor. Dana 25. srpnja on je izjavio da živi u Londonu, da je izraelski porezni obveznik i zamolio je klub da mu se plati kroz maltešku tvrtku Gol Football Malta Ltd. 

Odvjetnici PSG-a ništa nisu razumjeli i bili su zabrinuti, s obzirom na to da francuski zakon ima jasna pravila za borbu protiv utaje poreza: u slučaju isplate stranoj osobi, tvrtka mora primijeniti porez po odbitku od 33,3 posto. Osim ako korisnik dokaže da će biti oporezovan u svojoj zemlji prema uobičajenoj stopi.  

Šefovi pariškog kluba nisu bili zadovoljni Zahavijevom situacijom zato što zakon odgovornost prebacuje na klub: ako PSG ne plati 33,3 posto francuskoj državi i ne može dokazati da je Zahavi oporezovan u Izraelu, klub riskira kazneni progon zbog utaje poreza. 

PSG je smatrao da je Malta previše egzotična i upozorio je Zahavija da će morati oduzeti 3,6 milijuna za porez po odbitku na njegovu proviziju za Neymara, što znači da će agent dobiti 7,1 milijun umjesto 10,7. 

Zahavi se naljutio i ponudio drugo rješenje: novac će biti isplaćen njegovoj tvrtki na Cipru, Grebere Consulting Limited. Ali u prilog dokumentaciji koja se odnosi na Grebere, poslao je PSG-u jedan iznenađujući dokument. Riječ je o pismenoj izjavi koju su 19. svibnja 2017. izdale ciparske porezne vlasti, a koja potvrđuje da je Zahavi rezident i ‘podložan oporezivanju svojih prihoda diljem svijeta’ na tom mediteranskom otoku. 

U dokumentu se navodi da je navedeni dohodak iznosio 17.500 eura u 2015. i ‘nula plaćenog poreza’. Za agenta koji dobiva milijune eura u provizijama, to je iznenađujuće. ‘Prihodi diljem svijeta’ prijavljeni u Cipru zapravo predstavljaju samo plaću od 2500 eura mjesečno koju je Grebere isplaćivao Zahaviju od lipnja 2015. 

Taj dokument bacio je šefove PSG-a na muke. Kako Zahavi istovremeno može biti rezident u Izraelu i na Cipru? Nakon analize u PSG-u je odlučeno da se porez po odbitku mora primijeniti zato što je Cipar porezno utočište i Grebere se čini kao tzv. letterbox tvrtka s upitnom supstancom. 

Stoga je Zahavi ujutro 31. srpnja PSG-u poslao dopis svog računovođe, u kojem se tvrdi da je on porezni rezident Izraela. To nije bilo dovoljno. Klub je zahtijevao službenu potvrdu, izdanu i ovjerenu od poreznih vlasti. Problem se pretvorio u krizu. Sljedećeg dana zamjenik generalnog direktora PSG-a Jean Claude Blanc i njegova momčad trebali su otputovati u Barcelonu finalizirati ugovore s Neymarom. Zaključivanje transfera planirano je za 3. kolovoza. Problem s izraelskim agentom mogao bi sve pokvariti.  

U sjedištu PSG-a održan je 31. srpnja navečer sastanak kojem su prisustvovali Blanc, Zahavi i njegovi savjetnici. U 1.39 agent je poslao ljutitu e-mail poruku Jean-Claudeu Blancu: ‘Jako sam uzrujan zbog ishoda današnjeg sastanka … Bio sam siguran da ćete nakon svega što sam učinio za vaš klub, imati za mene više razumijevanja (uz sve dokaze koje sam prezentirao o svojoj poreznoj situaciji). Nije riječ o novcu. Riječ je o stavu.’

Zahavi je od Blanca zatražio ‘jamstvo’ da njegovoj proviziji neće biti oduzeto 3,6 milijuna eura u korist francuske države. Međutim, odbio je pružiti službenu potvrdu o rezidentnosti. ‘Šanse da ću od izraelskih vlasti zatražiti službeno očitovanje, ravne su nuli. Neću se time baviti dok sam usred procesa odvajanja od svog trenutačnog statusa izraelskog rezidenta.’

Je li se Zahavi pokušao preseliti na Cipar kako bi izbjegao oporezivanje provizije od posla s Neymarom? Prvo je to kategorički porekao, a potom je priznao da mu je ta ideja možda i pala na pamet. 

‘Mogao bih se preseliti na Cipar. Na primjer, mogli su se složiti s time da svoje poreze plaćam na Cipru, na primjer, ali nisu se složili.’ 

‘Francuzi se nisu s time složili, je li tako?’ 

‘Da jesu, možda bih ovdje zatvorio i preselio se na Cipar. Jer tamo su porezi nula, ili 10 posto.’ 

‘Zato se i nisu složili.’ 

‘Dobro, znači, nisu se s time složili pa su ovo sve gluposti.’ 

Nakon sastanka 31. kolovoza PSG je odlučio umetnuti klauzulu u Zahavijev ugovor, kojom bi se odredilo da on mora pružiti službenu potvrdu svoje rezidentnosti u Izraelu. On je to odbio i pristao samo dostaviti potvrdu koju bi potpisao njegov odvjetnik. Kako ne bi doveo u pitanje operaciju Neymar, PSG je prihvatio izmijeniti malo klauzulu i napisati da su potrebni ‘prateći dokumenti’, bez da je opisana njihova prava priroda. Sporazum među agentima konačno su u Barceloni potpisali Blanc, Zahavi i Neymar 3. kolovoza, na dan zaključenja transfera.

PSG mora platiti prvu ratu od 1,5 milijuna eura do 31. siječnja 2018. Zahavi mora do tada priložiti ‘prateće dokumente’ kako bi se utvrdilo treba li se ili ne naplatiti porez po odbitku. Od studenoga 2017. PSG je zabrinut i predosjeća probleme.

Pini Zahavi pokušao je prvo s potvrdom o rezidentnosti potpisanom od njegova odvjetnika. Klub je to odbio. Dana 28. prosinca 2017. dostavio je potvrdu o rezidentnosti koju su potpisale izraelske porezne vlasti. Problem: dokument se odnosi na Pini Zahavi Gol International Ltd, njegovu tvrtku u Gibraltaru. PSG mu je pojasnio da to nije dovoljno jer se dokument ne odnosi na osobu Zahavija niti ciparsku tvrtku Grebere Consulting na čije ime će novac biti uplaćen. 

Dokumenti Football Leaksa tu prestaju. Kraj priče otkrio nam je Pini Zahavi, potkrijepivši sve dokumentima. PSG ga je na kraju balade uspio prisiliti da dostavi poreznu potvrdu koja dokazuje da je rezident Izraela i da prvu isplatu od 1,5 milijuna primi kao fizička osoba (a ne preko tvrtke) na izraelski bankovni račun koji je Zahavi otvorio specijalno za tu prigodu. Također je potpisao izjavu u kojoj se obvezuje pružiti sve nužne dokaze PSG-u u slučaju da francuske porezne vlasti ospore razloge neplaćanja poreza po odbitku. 

Ukratko, Pini Zahavi platit će porez na proviziju od operacije Neymar u Izraelu, iako još uvijek ne znamo po kojoj stopi. Superagent Zahavi za svoje probleme krivi nesposobnost PSG-ovih poreznih stručnjaka, koji nisu pokazali razumijevanje za njegovu situaciju.   

‘Inzistirali su na naplati poreza po odbitku i naravno da sam odbio. Mislili su da je Gol International offshore tvrtka, ali nije, i to zato što Izraelu plaća poreze [na vlastite prihode]. Nisu to razumjeli. Sad kada me znaju, sad razumiju, ali sad je prekasno.’

Zahavi se još uvijek ljuti što ga je PSG prisilio da primi novac kao fizička osoba, unatoč tome što je ‘cijeloga svog života radio preko tvrtke u Gibraltaru’. Rekao nam je da se požalio predsjedniku PSG-a Nasseru Al-Khelaïfiju i njegovu ‘glavnom odvjetniku’ u luksuznom pariškom hotelu 3. listopada, nakon utakmice Lige prvaka između PSG-a i beogradske Crvene zvezde: ‘Vikao sam, bjesnio, u baru hotela Peninsula.’ Zahavi tvrdi da je u bijesu izrekao sljedeće: ‘Ja sam samo agent. Ali da nije mene, ne biste imali Neymara i ja ću ga uzeti natrag zbog svega ovoga.’

Naposljetku je brazilska zvijezda ostao u PSG-u, a Zahavi tvrdi da je Nasser Al-Khelaïfi priznao da se klub prema njemu loše ponio. Jer kako je Pini Zahavi još jednom naglasio, on ‘nikada nije pokušao utajiti porez’. 

U suradnji sa:

O Projektu Football Leaks

Komentiraj

nacional banner
nacional banner