Kultura
Decoration icon

Austrija

Fokus austrijske Europske prijestolnice kulture 2024. na nacističkoj krađi umjetnina

Autor:

epa10856055 Silverware stolen from Jews by Nazi Germany are displayed during the viewing of the exhibition 'Loot - 10 stories' in the Mauritshuis museum in The Hague, Netherlands, 12 September 2023. Visitors are taken through ten stories about looted art from three periods. The exhibition runs from 14 September to 07 January 2024.  EPA/Robin van Lonkhuijsen

EPA/Robin van Lonkhuijsen

Europska prijestolnica kulture sljedeće godine, austrijska regija Salzkammergut, usredotočit će se na krađu umjetnina tijekom nacističkog režima s izložbama širom zemlje, najavili su organizatori.

Izložba u alpskom gradiću Bad Ausseeu posvećena je životu Wolfganga Gurlitta, trgovca umjetninama koje su opljačkali nacisti. Nekoliko izložbi otvorit će se i u gradu Linzu.

U lječilištu Bad Ischlu izložba će obilježiti činjenicu da su u tamošnjem planinskom tunelu za vrijeme Drugoga svjetskog rata bile skrivene umjetnine.

Dvadesetak općina sudjelovat će kao domaćini na oko 190 projekata u regiji Salzkammergutu, poznatoj po rudnicima soli i turističkoj posjećenosti, s Bad Ischlom u središtu manifestacija.

Program je također posvećen suvremenoj kulturi, povijesti i budućnosti turizma, kao i životu u ruralnim područjima.

Druge dvije europske prijestolnice kulture 2024. su Tartu u Estoniji i Bodo u Norveškoj.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.