Firenca ispratila Franca Zeffirellija na posljednje počivalište

Stotine tisuća ljudi okupile su se u utorak na pogrebu filmskog i opernog redatelja Franca Zeffirellija koji je preminuo u 96 godini.

Zeffirelli, porijeklom iz Firence, bio je posljednji pripadnik generacije talijanskih filmaša iz razdoblja nakon Drugoga svjetskog rata, kojoj su pripadali i Federico Fellini, Luchino Visconti i Vittorio De Sica.

Obitelj, prijatelji i političari, među kojima je bio i ministar kulture Alberto Bonisoli, ispunili su firentinsku katedralu Santa Mariju del Fiore. “Firenca vraća ovome majstoru sve što je on dao gradu”, rekao je gradonačelnik Dario Nardella.

Zeffirelli, kojega je publika više hvalila nego kritizirala, režirao je više od dvadeset filmova i surađivao s poznatim osobama kao što su Elizabeth Taylor, Richard Burton, Laurence Olivier, Alec Guinness, Faye Dunaway i Jon Voight.

Nekoliko puta je doveo Shakespearea na ekrane, a njegova adaptacija “Romea i Julije” nominirana je za Oscara za najbolji film i najboljeg redatelja. U njegovu “Hamletu” iz 1990. glumio je Mel Gibson.

Jedan od ključnih trenutaka njegove operne karijere bila je izvedba Verdijeve “Aide” u milanskoj Scali 2006. koju je publika nagradila petnaestominutnim pljeskom.

Zeffirelli je 1994. režirao nekoliko produkcija u londonskom Covent Gardenu te mu je britanska kraljica Elizabeta dodijelila titulu “sir” zbog “doprinosa britanskoj umjetničkoj sceni”.

Od 1994. do 2001. bio je član stranke “Forza Italia”, bivšega premijera Silvija Berlusconija.

Komentiraj