Filmu “Murina” tri nominacije za Independent Spirit Awards

Nagrađivani dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović “Murina” dobio je tri nominacije za Independent Spirit Awards, nagradu koju dodjeljuje neprofitna organizacija Film Independent iz Los Angelesa, priopćio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Film je nominiran u kategoriji najboljeg debitantskog dugometražnog filma, najbolju izvedbu glumca u usponu te za najbolju fotografiju.

Independent Spirit Awards smatra se jednim od najvažnijih priznanja u SAD-u u takozvanoj “sezoni nagrada” koja kulminira dodjelom Oscara u ožujku.

Za najbolji debitantski dugometražni film uz “Murinu” su nominirani i filmovi “Aftersun” (Charlotte Wells), “Emily the Criminal” (John Patton Ford), “The Inspection” (Elegance Bratton) i “Palm Trees and Power Lines” (Jamie Dack).

Uz Graciju Filipović, u konkurenciji za nagradu u kategoriji najboljega glumca u usponu, nominirani su i Frankie Corio (Aftersun), Stephanie Hsu (Everything Everywhere All At Once), Lily McInerny (Palm Trees and Power Lines) i Daniel Zolghadri (Funny Pages).

Za najbolju fotografiju, uz Hélène Louvart, nominirani su i Florian Hoffmeister (Tár), Gregory Oke (Afterfun), Eliot Rockett (Pearl), Anisia Uzeyman (Neptune Frost).

Najviše nominacija za nagradu koja slavi nezavisni film i filmaše ima “Everything Everywhere All at Once” Daniela Kwana i Daniela Scheinerta, koji je nominiran u osam kategorija. Iza njega je “Tár” Todda Fieldsa sa sedam nominacija te “Aftersun” Charlotte Wells s pet.

Ove godine je za Independent Spirit Awards stiglo rekordnih 409 prijava, a izabrani naslovi dolaze iz 25 zemalja.

Svečana dodjela nagrada održat će se 4. ožujka 2023. godine.

Pobjednike glasanjem biraju članovi neprofitne organizacije Film Independent sa sjedištem u Los Angelesu. Među članovima su filmaši, stručnjaci iz AV industrije i filmski entuzijasti. Više o nagradama i samoj organizaciji možete pronaći na ovoj poveznici.

“Murina” je svjetsku premijeru imala 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se odmah i ovjenčala Zlatnom kamerom (Camera d’Or) za najbolje debitantsko ostvarenje. Film je do danas prikazan na više od 60 festivala i osvojio je više od 20 priznanja i nagrada.

Komentiraj