Filmski vikend u “Tuškancu” posvećen Relji Bašiću

Nacional

Zagrebačko kino Tuškanac posvetit će predstojeći vikend Filmskog arhiva legendarnom hrvatskom filmskom i kazališnom glumcu Relji Bašiću, te prikazati pet filmova kojima se upisao u povijest domaće kinematografije.

Kratki program sjećanja na glumca koji je preminuo ove godine, otvaraju u petak dva njegova filma – “Kužiš, stari moj” Vanče Kljakovića iz 1973. i “Rondo” Zvonimira Berkovića iz 1966. godine.

Bašić se u filmu “Kužiš stari moj” pojavljuje u ulozi boema Grofa, uz Ivicu Vidovića koji tumači Glistu, mladića s periferije koji vodi boemski život i ne zna što bi sa sobom dok mu se staro društvo raspada, a u klasiku “Rondo” kipara Feđu kojemu svake nedjelje na partiju šaha dolazi prijatelj (Stevo Žigon), koji se postupno upliće u aferu s njegovom ženom (Milena Dravić).

U subotu su na programu tri filma, među kojima i “Tko pjeva zlo ne misli” Kreše Golika iz 1970. godine, po kojemu je Relja Bašić trajno ostao zapamćen kao ‘gospon Fulir’.

Priča, smještena u drugu polovicu tridesetih godina, prati tipičnu zagrebačku obitelj čiju svakodnevicu poremeti Fulir, šarmantni zavodnik kojemu ne odolijeva ni majka obitelji (Mirjana Bohanec), niti njezina sestra, usidjelica (Mia Oremović).

Prikazat će se i film “Milioni na otoku” Branka Bauera iz 1955. godine, o trojici dječaka koji dobiju na sportskoj prognozi milijun dinara i planiraju ih potrošiti na ljetovanju, no ne slute da ih motre dvojica lopova.

Ciklus završava još jednim filmom u režiji Zvonimira Berkovića, “Ljubavna pisma s predumišljajem” iz 1985. o nesvakidašnoj ljubavi smještenoj u bolnicu, u kojoj Bašić glumi primarijusa.

To je priča o muzikologu (Zlatko Vitez) koji se zaljubi u suprugu svog bolničkog cimera (Kruno Šarić). Mnogi se zanimaju za lijepu suprugu (Irina Alfjorova), a on joj se odluči približiti pišući anonimna ljubavna pisma.

U bogatoj umjetničkoj karijeri odigrao je više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 56 domaćih filmova te,  kao poliglot koji je govorio nekoliko svjetskih jezika, u sedamdesetak koprodukcija i inozemnih  filmova. Osnovao je i trideset godina vodio putujuće kazalište Teatar u gostima.

Komentiraj