Filipović otkrio ostaje li Frane Barbarić u HDZ-u: “Donijet ćemo odluku…”

Autor:

06.12.2023., Zagreb - Konferencija "Zelena energija - Put prema hrvatskoj energetskoj neovisnosti" u hotelu Sheraton. Ministar gospodarstva i odrzivog razvoja Davor Filipovic dao je izjavu medijima. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar gospodarstva Davor Filipović u Dnevniku N1 komentirao je izbor Vice Oršulića kao v.d. predsjednika Uprave HEP-a, ali i još neke aktualne teme, kao što je nedavni incident na zagrebačkom Jakuševcu.

Vice Oršulić dosad je obnašao dužnost direktora u HEP Proizvodnji u proizvodnom području Split. Oršulić je i član Uprave HEP-a, a sada će kao vršitelj dužnosti naslijediti Franu Barbarića. Na pitanje kad bi trebala biti sjednica Nadzornog odbora i formalno imenovanje Oršulića, Davor Filipović je rekao:

“Sutra je sjednica Nadzornog odbora u 12 sati i tad će biti provedena odluka Vlade.”

Povjerenje koje mora opravdati

Vice Oršulić izabran je kao vršitelj dužnosti na šest mjeseci, a na pitanje imaju li već u vidu trajno rješenje Filipović odgovara: “Dobio je povjerenje Vlade, a na njemu je da u narednom razdoblju opravda to povjerenje, da pokaže što može i zna.”

Komentirajući komentare oporbe da samo jedan HDZ-ovac mijenja drugog istaknuo je da je to uobičajena retorika oporbe:

“Kad govorimo o onome što oporba radi, to nema učinak na živote naših građana. Kad pogledate energetsku krizu, upravo zbog HEP-a naši su građani imali drugu najnižu cijenu u Europi. Oporba osim promašenih teza ne čini ništa da hrvatsko gospodarstvo raste. A ono sad ima najveći rast u cijeloj EU. Standard građana polako ide prema gore, radimo konkretne stvari. Imamo situaciju da inflacija usporava, sve je to posljedica onoga što Vlada radi, a oporba ne radi ništa osim praznih priča.”

O dosadašnjoj suradnji s Vicom Oršulićem Filipović je rekao da bi bilo jasno što misle o njemu da ga nisu predložili. “On je prijedlog Ministarstva gospodarstva koji je Vlada prihvatila, na njemu je da iskoristi priliku. Od Oršulića kao i od drugih predsjednika Uprava očekujem da ispunjavaju zadaće i provode politike koje Vlada zada. Očekujem stabilno poslovanje HEP-a i nove investicije.”

Frane Barbarić ostaje u HEP-u, a na pitanje kakva je njegova budućnost, ministar objašnjava da on svoju poziciju ima prema Ugovoru o radu, a što se tiče ostalog, “treba se voditi načelom nevinosti i vidjeti što će institucije reći”.

Što se tiče njegove budućnosti u HDZ-u, Filipović otkriva da će stranačka tijela u narednim danima donijeti odluku o tome.

“Od Grada Zagreba još nismo dobili ništa”

Prokomentirao je i kako Vlada namjerava pomoći Gradu Zagrebu nakon odrona na Jakuševcu. Podsjetio je na posjet premijera Andreja Plenkovića Varaždinu gdje je najavio rješenje problema koji muči građane već 18 godina – Bale. “Sa 29 milijuna eura ćemo riješiti taj problem. Pomažemo svim hrvatskim gradovima pa ćemo pomoći i Zagrebu. Znamo da se Zagreb našao u velikom problemu, pomoći ćemo im”, rekao je.

Na pitanje kad se može očekivati termin sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, napomenuo je u nekoliko navrata da od Zagreba još nisu dobili nijedan dokument vezan uz nove projekte i izgradnju novog centra za gospodarenje otpadom.

“S Tomaševićem sam se sastao samo na temu otpada četiri puta u godinu dana. Sljedeći sastanak će biti kad u Ministarstvo dostavi studiju oko izgradnje centra za gospodarenje otpadom i općenito neke papire koji se tiču Jakuševca. Od Grada Zagreba sad nismo dobili ništa”, rekao je za N1 televiziju.

Potom je dodao:

“Svi smo više očekivali u kontekstu gospodarenja otpadom od gradske vlasti, no malo se toga dogodilo. Nadam se da neće doći do katastrofičnih situacija.”

Ministar je upitan je li gradski HDZ za gradnju centra u Resniku, za što su prije nekoliko godina i glasali pozitivno u Gradskoj skupštini. “Lokaciju bilo kojeg centra za gospodarenje otpadom određuje jedinica lokalne samouprave. Zagreb odlučuje o tome i to nema nikakve veze s Vladom. Ne pamtim da smo mi podržali tako nešto. Borili smo se protiv kompostane u Brezovici, u takvim raspravama nisam sudjelovao.”

No, jesu li kao Vlada suglasni? “Na Gradu je da predloži, a mi kao Ministarstvo gledamo utjecaj na okoliš i dajemo stručnu podršku. 11 centara za gospodarenje otpadom je u planu u Hrvatskoj. Tri rade, četvrti počinje raditi krajem godine, kod ostalih imamo dovršene postupke javne nabave. Samo od Zagreba nismo vidjeli još nijedan papir što se tiče gospodarenja otpadom i izgradnje centra. Činimo sve da se svi planirani centri realiziraju. Volio bih vidjeti tu studiju o kojoj pričaju.”

Na koncu je poslao poruku građanima Resnika koji prosvjeduju: “Poručio bih im da pozovu gradonačelnika da dođe među njih i da prezentira što misli raditi, a volio bih da se to prezentira i Ministarstvu jer još ništa nismo vidjeli.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.