FIFA uvodi pravilo u transfere koje će zaštititi klubove, a agentima izbiti milijunske zarade

FIFA planira nogometnim agentima zabraniti mogućnost da prilikom transfera istovremeno zastupaju dvije strane, klub i igrača, potvrdili su za The Times iz svjetske nogometne federacije. Konkretno, ovo će se pravilo odnositi na sve transfere u kojima igrači potpisuju ugovore od 200 tisuća dolara ili više, što je u jačim europskim ligama vjerojatno barem 95 posto od svih ugovora.

Times piše kako je prošle sezone u Premier ligi u četiri petine od oko 800 naplaćenih posredničkih transakcija isti agent zastupao i klub i igrača, bez obzira radi li se o transferu ili produženju ugovora.

Najbolji primjer razloga zašto FIFA uvodi ovo pravilo je slučaj kada je Paul Pogba prelazio iz Juventusa u Manchester United. Agent Mino Raiola je tada zastupao sve tri strane, klub koji prodaje igrača, igrača, i klub koji kupuje igrača, i u tom poslu ukupno zaradio 41 milijun funti!

Navodno agenti i posredničke agencije neće ostati mirni na ovo, te je već najavljeno kako će krenuti u pravnu borbu kako bi se onemogućilo donošenje ovog novog pravila.

“Srest ćemo se s njima na sudu”, rekao je Jonathan Barnett, šef The Stellar Group agencije, koja između ostalih zastupa Garetha Balea. “Ako ljudi iz FIFA-e žele sjesti s nama i razgovarati, spremni smo na to. Oni nemaju pojma što agenti rade i pišu pravila napamet, bez da su ikoga konzultirali”.

Komentiraj