Festival Kinookus u Stonu: Uživanje u hrani i filmovima

HINA/ Kinookus

Kraj ljetne sezone na Pelješcu već tradicionalno obilježava Kinookus Food Film Festival – ta manifestacija koja u jedinstvenom ambijentu gradića Stona spaja filmsku umjetnost i umjetnost uživanja u hrani otvara se u četvrtak, na temu “Kruh i duh”.

Filmski dio Festivala, koji se održava od 3. do 6. rujna, obuhvaća natjecanje kratkometražnih i dugometražnih, igranih i dokumentarnih filmova koji teško dolaze do distributera i šire publike, a tematski ih spaja kritičko promišljanje složenosti odnosa čovjeka i okoliša s posebnim naglaskom na proizvodnji hrane.

Odabirom lokacija za festivalska događanja i prikazivanje filmova na otvorenom, ukazuje se na vrijednu stonsku spomeničku baštinu – nedavno obnovljene stonske zidine (Tvrđava Arcimon) te ostale građevine od posebnog povijesnog značaja (Orsan u Malom Stonu), a time se skreće pozornost i na postupno nestajanje ljetnih kina u Hrvatskoj.

U sekciji “Okušavanje” za nagrade, Veliku i Malu kamenicu, natjecat će se više od četrdeset dokumentarnih i igranih filmova iz cijeloga svijeta, a za svoje šesto izdanje organizator festivala, dubrovačka udruga Kinookus, najavila je novitete i gostovanja istaknutih svjetskih chefova.

Za nagrade će se natjecati, među ostalim, dokumentarni film Wima Wendersa “Sol zemlje”, portret fotografa Sebastiaoa Salgada koji je posljednjih 40 godina proveo putujući svijetom i svjedočeći raznim prijelomnim trenucima, međunarodnim konfliktima, gladovanju i emigracijama, talijanski “Europa na prodaju” o tome kako vlade i javne uprave diljem Europe, pritisnute dugovima, pokušavaju napuniti blagajne prodajući svoju najdragocjeniju imovinu.

Tu je i britanski “Hadwinova presuda”, o preobražaju Granta Hadwina iz drvosječe u eko-terorista, kanadski “Samo pojedi: priča o bacanju hrane” o gubicima milijardi dolara zbog nepotrebnog bacanja hrane, talijanski “Alergija: Toksični teret” o sve češćoj pojavi alergija kao posljedici globalnog eksperimenta, austrijski “Globalno šoping selo” o fenomenu sveprisutnih trgovinskih centara, francuski “Zamišljene gozbe” o ljudima koji su unatoč rizicima u zarobljeništvu nacističkih i drugih logora zapisivali recepte.

U suradnji s Rendez-vous, Festivalom Francuske u Hrvatskoj, predstavit će se francuska kinematografija i gastronomija, s posebnim naglaskom na slavnoj francuskoj tradiciji kruha i peciva.

 

  • Xavier Hamon, slavni francuski chef koji godinama surađuje s pekarom Julienom Flochom u želji da pronikne u sve tajne te vještine koja u Francuskoj ima veliku i dugu tradiciju. Stonskoj publici njih će dvojica predstaviti tri vrste francuskog kruha popraćene s tri tipična francuska proizvoda.

 

Festival nastavlja suradnju s američkim chefom hrvatskog podrijetla, Richardom Gruicom zvanim ‘Foodzilla’, a dolazi i irski chef, povjesničar umjetnosti, JP McMahon, kulinarski direktor grupe restorana EatGalway u kojoj su Cava Bodega i Aniar.

Od ove godine uvedena je sekcija, “Što na platnu, to na pjatu”, koja će posjetiteljima omogućiti kušanje hrane i pića koja se pojavljuju na filmu u trenutku dok ga gledaju.

U sekciji “Kinofokus”, zamišljenoj kao mjesto susreta sa znanstvenicima i stručnjacima iz različitih područja promišljanja hrane. Organizirat će se i razgovor s predstavnicima vjerskih zajednica, “Duhovna trpeza” o simbolici hrane i njezinoj ulozi u religijskim obredima, te niz radionica za djecu, tržnica eko i tradicijskih proizvoda Kinolokus, glazbeni program, te domjenci s kušanjem vina.

Komentiraj